Op 23 augustus 2019 werd mijn bedrijf verkozen tot ZomerOndernemer 2019 van de regio Meppel en omgeving. Dit was een waanzinnige stap de goede richting op. Bij de winst zat ook een jaar lidmaatschap van de BC Meppel in. Met deze winst plaatste ik mij automatisch voor de landelijke finale van ZomerOndernemer in Utrecht op 9 oktober 2019.

In die tussentijd heb ik mij zo goed mogelijk voorbereid op de finale. Wat vond ik het spannend. Op de avond van de landelijke finale, mocht ik mijn bedrijf voor de jury pitchen en daarbij mijn bedrijfsvideo laten zien. De gehele avond is voorbij gevlogen, helaas zat de winst er voor mij niet bij. Toch voel ik mij een winnaar, want door het project heb ik mijn bedrijf door een ‘trechter’ kunnen halen, met als resultaat dat ik binnen twee zinnen kan uitleggen wat ik wil gaan bereiken en hoe ik dat wil gaan doen. Tot zover het avontuur van ZomerOndernemer.

Ik zal mij natuurlijk ook even voorstellen:

Mijn naam is Anna den Broeder en ik ben 21 jaar jong. Op dit moment ben ik tweedejaars hbo student aan de studie toegepaste fotografie en beeldcommunicatie op de Fotovakschool in Apeldoorn. Van origine ben ik een echte Nijeveense, maar onlangs ben ik verhuisd naar Makkinga (Friesland).

Sinds januari 2019 heb ik mijn eigen bedrijf binnen de fotografie opgezet, met de naam Anna den Broeder photography. Met deze onderneming specialiseer ik mij in de documentaire fotografie en dat voornamelijk in zwart-wit beelden. De missie van het bedrijf is door middel van maatschappelijke vraagstukken aan de kaak te stellen, de Nederlandse samenleving wat humaner te maken. “Maar Anna, hoe wil je dat gaan bereiken?” Nou, ik wil dat gaan bereiken door nationale, fotografische projecten op te zetten die maatschappelijke vraagstukken aanstipt. Zo ben ik op dit moment bezig met mijn eerste project: Deceived. Dit project houdt in dat ik het stigma rondom psychische stoornissen wil doorbreken, door middel van een portret serie en een visualisering van de gang van zaken die zich in het hoofd afspelen. Om het zo groot en bekend mogelijk te maken, heb ik de hulp nodig van bedrijven die zich inzetten voor mentale gezondheid, op bijvoorbeeld de werkvloer. Ik zou graag aan die bedrijven of organisaties willen vragen ambassadeur van het project te worden en om daar zelf ook aandacht aan te schenken. Door de hulp van deze bedrijven in elke vorm mogelijk, komt de realisering van de expositie en het bijhorende boek dichterbij. Maar daar zou ik graag uw hulp bij nodig willen hebben.

Dit project is enkel een van de maatschappelijke vraagstukken die ik aan de kaak wil stellen. Een ander onderwerp waar ik mij bezig mee houdt is de missende erkenning voor Nederlandse veteranen.

Het uiteindelijk doel is om internationale foto documentatie te mogen maken voor organisaties zoals United Nations of National Geographic. Hier kan men denken aan reportages in conflict gebieden, maar ook aan internationale vraagstukken, zoals het uitsterven van vele diersoorten. Mijn fotografie moet story-telling zijn en er moet een verhaal achter zitten.

Door het lidmaatschap bij BC Meppel hoop ik ontzettend veel te mogen leren en mijn netwerk uit te breiden. Want ik ben van mening dat in deze tijd, samen sterk staan, het beste is om te doen.

Anna den Broeder

Foto: Be Maud fotografie