Sinds de covidperikelen is het aantal BC’ers opvallend genoeg met tien procent gegroeid. Dan doe je toch iets goed! We vroegen aan vier ‘nieuwkomers’ wat zij bij BC Meppel vínden. Wat was voor hen de aanleiding om lid te worden? En wat zijn hun ervaringen tot dusver?

Staat & Co Businessgifts is er inmiddels anderhalf jaar bij. “We komen uit Meppel en daar zijn we trots op”, vertelt directeur Hans van der Ouw. “Dan moet je toch deel uitmaken van deze club! Niet om gelijk orders te schrijven, maar zodat je elkaar leert kennen en weet te vinden.”
Staat & Co viert dit jaar zijn 75-jarig jubileum. In september ’47 startte aan het Zuideinde de productie van kleerhangers die – ook toen al – werden voorzien van logo’s voor de klant. Dit groeide uit tot een internationaal opererende leverancier van promotieartikelen en relatiegeschenken. BC Meppel heeft dus weer een bedrijf in de gelederen met volop contacten over de grens.

Activiteiten
“Wat we tot dusverre aan activiteiten hebben bijgewoond, was plezierig”, zegt Hans. “De wijnproeverij in de Havixhorst bijvoorbeeld, de online escaperoom of de dropping in Havelte. En we staan in augustus ingepland voor het diner (waarbij de disgenoten een verrassing zijn, red.). Ik hoef zelf trouwens niet zo in de spotlights. Arjan (Tiemens, red.) is voor BC Meppel het gezicht.”

Verhuisd
Jeroen en Agnes Kikkert verhuisden in 2018 met Bonbonatelier A3 van Kolderveen naar Hattem. Wel bleven ze in Nijeveen wonen. “We hadden al een tijdje over BC Meppel nagedacht. Nadat wij met Alexander (Kisjes, red.) de online chocoholic-proeverij hadden gedaan, hebben we in het voorjaar van 2021 de knoop doorgehakt”, vertelt Jeroen.
Afgaande op beelden van het Ondernemersgala had hij zich afgevraagd of hij misschien niet deftig genoeg zou zijn. Zijn vrees bleek ongegrond. “Op zo’n gala ziet iedereen er tiptop uit. Maar als je de mensen in het wild tegenkomt, ben je allemaal een ondernemer die er hard voor moet werken. Dat is ook de uitstraling die ik ervaar.”

Groepje
“Neem de wandeling in Havelte bij Ludiek. Ik zat in een groepje van wie ik de meesten nog niet kende. Aan het eind van wandeling wist je met wie je had gelopen. Zo laagdrempelig. Elkaar leren kennen, daar gaat het om. Om de gezelligheid en de gesprekken, waar soms meer uit voortkomt.”
Het is een mooi gemêleerd clubje bij elkaar. Dat maakt het interessant om bij bedrijven binnen te kijken, zoals het bezoek aan het Drents Camperhuis en ’t Swarte Schaep”.

Het Drents Camperhuis sloot in oktober 2021 bij BC Meppel aan. Een halfjaar later vond op het terrein in Broekhuizen het BC-BBQ-tuinfeest plaats. “Een van de mooie dingen aan de BC vind ik om collega-ondernemers te leren kennen”, zegt mede-eigenaar Ingrid Veenstra. “Als je elkaar beter kent, kun je van elkaar leren.” Van daaruit kunnen zich zomaar verrassingen voordoen. “Zo hebben wij een partner gevonden in JB Car Systems. Ook andere nieuwe contacten komen uit de BC voort.”
Jarenlang hadden Stephan en zij allebei hun baan en hun collega’s. Nu runnen zij als paar het bedrijf. De BC levert af en toe de nodige verse impulsen, aldus Ingrid. “De bijeenkomsten voelen zoals anders een personeelsfeest: je komt weer met ándere verhalen thuis. Dat is heel belangrijk.”

Kleiner verband
‘Een gezonde mix van ontspanning en leren’ trekt haar aan, van Wildlands tot een dropping bij Havelte. “En bijvoorbeeld workshops met een spreker waarbij een of twee thema’s centraal staan. Verder vond ik de dinersessies heel geslaagd. In een kleiner verband, waarbij het gesprek wat diepgaander is.”

Ook Jan en Yvette kwamen beiden uit loondienst toen ze in 2018 startten met JB Car Systems. “Spannend,” zegt Yvette, “want we hadden geen ervaring met ondernemerschap. Dus zochten we aansluiting bij een groep ondernemers waar we van kunnen leren.”
Deze vonden ze twee jaar terug bij BC Meppel. Yvette houdt vooral van activiteiten waarbij je ingedeeld wordt in groepjes, waardoor je weer ándere mensen leert kennen. “Dan doorbreek je de neiging om vooral bij bekenden te gaan staan.”
Yvette stelt zich graag open op en durft te vragen. “Bijvoorbeeld: wat is nu de beste tip die je ons als man-en-vrouw-met-bedrijf kunt geven? Dat leidt tot spontane, vaak leúke verhalen over hoe zij dingen aanpakken.”

Hoe ga jij om met…
“Pas geleden heb ik een medeondernemer gevraagd: hoe ga jij om met een klant die een uitgesproken mening heeft en niet open staat voor advies? We hebben het gehad over hoe je dan tóch je gevoel volgt en hoe je daarin jezelf blijft. Het kan ook om ideeën of om zakelijke en financiële beslissingen gaan.”

Johan Debbenhof
juli 2022