Bij Wildlands dromde aan het eind van de middag een roedel bedrijvige dieren samen. Drie groepen, vlak na elkaar. De olifanten, giraffen en nijlpaarden van Emmen lieten zich niet van de wijs brengen door deze kleine wezens met hun gebabbel en hun geknipper. Aan mensen met hun typische gedrag zijn ze wel gewend.
Vanmiddag ging het om een kudde uit Meppel. Onder begeleiding van verzorgers en vrijwilligers namen zij bij het Drentse dierenpark een kijkje achter de schermen.

Pedicure
Backstage kom je veel te weten waar je op het eerste gezicht niet eens over nadenkt. Bijvoorbeeld dat olifanten worden getraind om mee te werken met de pedicurebehandelingen. En dat de kalfjes dit leren door de gewenste routines van de groten na te bootsen. Of dat de neushoorn de luxe heeft om zich goedaardig te gedragen omdat hij/zij van niemand iets te vrezen heeft.
Of dat neushoorns in het wild uitsterven als gevolg van desinformatie. Tientallen jaren is er op ze gejaagd om de potentie-verhogende kracht van de hoorn, een broodje-aapverhaal. Nu heeft een medicijnman ergens in Azië een bewering de wereld in geslingerd dat de hoorn kanker geneest. Ook dit is uiteraard niet waar. Wel ‘zou het waar kúnnen zijn’. Daarom levert een kilootje neushoornhoorn al vele tienduizenden euro’s op, wat voor bepaalde mensen een licence to kill is. Vandaar dat ook in Emmen de verblijven van de neushoorns intensief beveiligd worden.

Centrale keuken
Zo horen de gasten tijdens de backstage-rondleiding vele wetenswaardigheden over de dieren en de organisatie, van de wimpers van de giraf tot de maaltijdverstrekking. De laatste stop is de centrale keuken. Van hieruit krijgen de Wildlanders een gezond en gevarieerd menu aangeboden, aanpasbaar tot op individueel niveau.
Wat voor ondernemers geldt, geldt ook voor andere dieren: als het je te gemakkelijk afgaat, ligt luiheid op de loer. Daarom zorgt Wildlands voor slimme eet-uitdagingen die de inspanning uit de natuurlijke situatie benaderen.

Ontspannen opscheppen
In Momma’s restaurant hoefde dat allemaal niet. De gasten liepen simpel langs het buffet en schepten ontspannen op. Zo konden ze alle indrukken rustig verwerken en hun energie volledig steken in de ontmoeting. De stemming was feestelijk. Voor het eerst weer in zo groten getale, in de kas onder glas, met op de achtergrond live tropisch gekwetter.

Meer bijzonderheden vind je in de backstage-journaals van Wildlands.

Johan Debbenhof
23 maart 2022