“Nee! Nee!” Kreten van ontzetting uit de mond van Debbie weergalmen door de Gasfabriek. Met de beste bedoelingen heeft zij zojuist de gesnipperde uitjes bij de – door haarzelf – zorgvuldig vervaardigde yoghurt-tahini-melange gemikt. Deze handeling staat zo echter niet in het recept.
Berry heeft er alle begrip voor: “Als je dit als leek leest…”
“Het is niet erg”, verzekert Maaike.

Onder leiding van Maaike’s Kitchen snijden, mengen, hakken, bakken en koken dertig BC’ers een viergangendiner in elkaar. Voor de workshop wordt het gezelschap in vier groepen verdeeld: voor elke gang een zeven- of achtkoppig productieteam. Vele handen maken licht werk. De workload valt dan ook reuze mee. “Ik heb radijzen gesneden”, illustreert een Businessclublid van het eerste uur proostend aan een statafel.
Op twee armlengtes van de radijssnijder snijdt Marco de vetrand van de picanha. Aan zijn bewegingen, kalm en zeker, z’n manier van lopen tot aan het schoonvegen van het werkblad, is liefde voor de voedselbereiding af te lezen.

Gelegenheidskoks
Voor aanvang heeft voorzitter Wim de Pruis de gelegenheidskoks alvast een hart onder de riem gestoken: “Mocht het niet lukken… de smaak ligt aan jezelf.” Ook verwelkomt hij Henk Smit van Pécétera als nieuw BC-lid.
Gedurende de avond wordt dikwijls daverend gelachen. Remco – met handschoenen – manifesteert zich als de Pierre Wind van de BC Meppel. Buiten zijn culinaire prestaties doet vooral de verbale presentatie van de Hagenees uit Balkbrug aan de tv-kok denken. Hij bevestigt dat hij vertrouwd is met de etiquette. “Als ik een beetje raar doe, komt het daardoor.”
Elk team serveert zijn eigen gerecht uit. Bij het dessert krijgt de saus dankzij Janny’s gulle hand een verrassende textuur; in plaats van vier eetlepels heeft zij de hele bus poedersuiker erin omgekeerd. Dit leidt niet tot verminderde eetlust, integendeel…

De vier gangen zijn:
1. Tartaar van zalm, crispy knolselderij, mierikswortelolie, basilicummayonaise, wakame-zout, sesamzaad en radijs.
2. Tostada van gefrituurde rijstvellen met baba ganoush, amandel, feta, munt en granaatappel.
3. Risotto van venkel, steak, roodlof en saus van Parmezaanse kaas, waterkers en pijnboompitten.
4. Sticky chocoladetaartje met Amaretto-saus, luchtige mascarpone-mousse en framboos.

De recepten vind je hier.

Johan Debbenhof
16 februari 2023