Met z’n tweeën kijken naar het ‘witte doek’ terwijl de duisternis valt. Buiten, maar tóch binnen. Het oude Murris-/VION-terrein aan de Steenwijkerstraatweg was omgetoverd tot drive-inbioscoop Watch Away. Hier kwamen tijdens de bonusbijeenkomst van BC Meppel nostalgische, romantische en culinaire geneugten samen. Het smaakte naar meer, vonden de bezoekers. De organisatoren ook.

Woensdagavond 23 september, half acht. Ruim veertig BC’ers zaten er klaar voor, hun auto’s met de neuzen in dezelfde richting. De richting van het scherm waar Rocketman werd vertoond, het verfilmde levensverhaal van Elton John.

Nooit eerder meegemaakt
Het evenement, georganiseerd samen met Luxor Meppel, was een extraatje op het BC-programma. “Geweldig, nog nooit eerder meegemaakt”, zegt Gert Boerhof (Boerhof Reizen) – iemand die nog wel eens ergens komt. “Het idee is hartstikke leuk, ideaal voor de Businessclub en helemaal coronaproof. Mensen die er niet waren, hebben wat gemist.”
Ook Marjan van der Vegt (Randstad Uitzendbureau Steenwijk en Meppel) vond het concept zeer geslaagd. Overal was voor gezorgd. “Bij binnenkomst kregen we een flesje ruitenwisservloeistof cadeau.” Op een paar regendruppels na bleef het gelukkig droog. “We hadden de films van Lady Gaga en Bohemian Rhapsody al gezien. Rocketman nog niet. Die kreeg goede recensies en stond nog op ons verlanglijstje. Dus toen deze uitnodiging kwam, heb ik ons meteen opgegeven.”

Elk halfuur verrast
“De radio moesten we afstemmen op 108 FM om het geluid van de film in de auto te kunnen horen. Het begon met een welkomstwoordje en uitleg hoe alles werkte. Tijdens de film werden we elk halfuur verrast met een lekker hapje. Drinken kon je bestellen door je knipperlichten aan te zetten. Toen we naar huis reden, konden we via de FM-frequentie tot Blankenstein de aftitelingsmuziek nog horen. Beslist voor herhaling vatbaar.”
Restaurant De Beren Meppel droeg zorg voor het maken en verstrekken van de lekkernijen. “Zo langslopend zie je heel mooi hoe de beleving van auto tot auto verschilt”, aldus projectleider Maartje Schuurman. “Iedereen zit toch in een eigen coconnetje, knus met z’n tweeën. Daar houden we rekening mee. Als iemand heel gefocust zit te kijken, gaan we eerst naar de volgende en komen later even later wel terug. We willen niemand aan het schrikken maken. Anderen kijken juist hunkerend uit naar het volgende hapje. Gelukkig hadden we wat extra gemaakt …”

Volgend jaar weer
De drive-insamenwerking tussen De Beren en Luxor Theater was de eerste keer, maar als het meezit niet de laatste. De geslaagde BC-avond was voor beide partijen aanleiding om de koppen bij elkaar te steken. “Volgend jaar willen er graag samen mee verder”, vertelt Maartje.
Het initiatief voor Watch Away Meppel kwam van Spijkerman Evenementenverhuur. Hij benaderde Luxor om samen een drive-inbioscoop te organiseren. De vergunning voor de beoogde zomeractiviteit liet echter zo lang op zich wachten dat alleen september overbleef. En de eerste twee weken regende het.

Vergunning snel verstrekken
“We mochten er pas mee naar buiten ermee toen de vergunning rond was”, vertelt Luxor-eigenaar Albert Jan Vos. “Dus voor de marketing hadden we maar een week! Mede daardoor kon het nog geen commercieel succes worden.” Maar volgend jaar wel, als het aan hem ligt. “We hebben bewezen dat het een prachtig event is.” Er zijn volgens de biosbaas weinig redenen meer te bedenken om zo’n vergunning dan niet snel te verstrekken. “Iedereen heeft het kunnen zien en wij weten precies wat we moeten doen.”
Ook Carlo Spijkerman ziet het idee zitten. “Alleen krijgt dít terrein vanaf april een andere bestemming. Volgend jaar zullen we dus een andere locatie moeten vinden. Als die er is, houd ik mij beschikbaar.”

Johan Debbenhof
23 september 2020