Tijdens de BC-pubquiz in Herberg ’t Plein stonden leuke ontmoetingen, zakelijke onderonsjes, hapjes, drankjes, hilariteit, een (ont)spannende strijd en lekker nazitten op het menu. De pubquiz is inmiddels een gewaardeerde traditie.

Henk Donker van Donker Electro kwam deze middag zijn stamcafé binnen en liep als BC-lid weer naar buiten. Hij kon rekenen op een spontane ovatie. Ook nieuwkomer Mariska Bruinenberg van Praktijk Nederland werd met applaus verwelkomd.

Weinig makkies
In een café vol leven had quizmaster Bart Lever de nodige moeite zich verstaanbaar te maken voor de deelnemers. Desondanks wist hij de klus vriendelijk lachend en zonder overdreven stemverheffing te klaren. De quiz bestond uit drie rondes met in totaal dertig vragen. Tien daarvan gingen over winterweer of wintersport, zeven over bedrijven in Meppel of BC Meppel. De rest betrof algemene kennis. Er waren weinig makkies en veel pittige opgaven bij. “Noem vijf dorpen uit de top tien skidorpen in Europa?” No points. “Sinds wanneer geeft het KNMI stormen een naam?” Unaniem fout.

De wet van Kist
Soms viel het mee. “Waar is Mill Art gevestigd?” Een instinker. Het reclamebureau van Rob Reinink, bekend van de molen aan de Sluisgracht, verhuisde onlangs naar de Gasfabriek. Niemand trapte erin. Alleen team De Winnaars had pech: Gasgracht 3 werd fout gerekend, ook al was dit wel het juiste adres. Mede daardoor eindigden De Winnaars niet als medewinnaars en behaalden De Boefjes één punt meer. Een gestolen overwinning dus, die hun door De Winnaars uiteraard op sportieve wijze gegund werd. Bij de shoot-out-vraag hadden ze immers toch achter het net gevist. De reden is de wet van Kist: ‘Wie bij André aan tafel zit, wint de quiz.’

Overtuigend
Gert Boerhof had als ervaren deelnemer achteraf toch wat bedenkingen bij de vragen. Want die waren zo geformuleerd dat zijn adviezen vaak niet tot het juiste antwoord hadden geleid! Zijn team, De Groene Piste, moest daardoor met de laatste plaats genoegen nemen. “Gert kan heel overtuigend zijn, ook wanneer zijn antwoorden niet kloppen”, verklaarde teamgenoot Philine Elzerman. “Ik luister vanaf nu dus niet meer naar hem.”
De boefjes Mariska Bruinenberg, Jan Wolterink, Han Luning en beroepsquizwinnaar André Kist hadden ondertussen de agenda’s al getrokken. Hun lunch gaat plaatsvinden op 18 maart. Team Menno had Wilma de Haas in de gelederen, dus ook die gaan met z’n vieren in het kader van ‘allemaal winnaars met Wilma’ lunchen in ’t Plein.

Johan Debbenhof, 25 februari 2020