Een oer-Meppels bedrijf, aldus BC-voorzitter Harry Helmich op 4 december in zijn welkomstwoordje bij Bouwcenter Concordia aan de Zomerdijk. Inderdaad, Concordia NV begon in Meppel, in 1906. Toen nog in beton en cement, maar al vrij snel volgde de stap naar bouwmaterialen. Commercieel directeur Henry van der Most doorloopt in zijn presentatie verleden en heden van het bedrijf, dat ook vertrouwen in de toekomst heeft. “Blijf gewoon en versta je vak”, aldus Henry. “En: dichtbij de klant staan.”

Saamhorigheid
Een grote brand vernietigde in de nacht van 11 op 12 oktober 2016 de bouwshop en het afhaalmagazijn. Toch was het bedrijf na vijf dagen alweer operationeel. Dat kon dankzij de hulp en inzet (noodlocaties, materieel en benodigdheden) van de vele goedgezinde bedrijven. Henry van der Most: “De saamhorigheid van Meppelers zagen we toen.” Een jaar later was op dezelfde plek een nieuw gebouwd pand gereed.

Concordia (Latijn voor ‘eendracht’) telt inmiddels twaalf vestigingen. Aannemers, bouwbedrijven en particulieren kunnen er alles van hun gading vinden. De onderneming biedt een kleine tweehonderd arbeidsplaatsen. Tijdens de rondleiding door het complex, inclusief Concordia Keuken & Bad en Primo Keukens, is goed zichtbaar hoe gevarieerd, hoe veel en hoe imposant het is.

Surprise
Even verderop bij ZIZO gaat het feest verder met drankjes en een meerkeuze-stamppotbuffet. Op de vooravond van Sinterklaas’ verjaardag is het daarna de beurt aan surprise Mieke Bartels van Sjocolade.nl. Zij krijgt elf groepjes van zes BC’ers zo ver om zes chocoladeletterbrokken op ‘smaak, breuk, glans, geur en mondgevoel’ te beoordelen.

Chocorecensententalent
Sijtze Faber blijkt een verborgen chocorecensententalent. Op zijn formuliertje lezen we passages als ‘noten gevangen in stevige brok, romig van smaak, gevarieerde geur’, ‘mooie Callebaut als basis’ en ‘prettige breuk, mooie nalatenschap in de mond’. Deze nalatenschap kan Bart Lever, toch een deskundige op dit terrein, niet bekoren: dezelfde letter wordt door hem beoordeeld als ‘laffe hap, boterig, je proeft de calorieën’. Een andere deelnemer uit Barts groep: ‘brengt de endorfinebom niet tot ontploffing’. Aan het slot doet Mieke uit de doeken uit welke winkels de geproefde letters afkomstig zijn.

BC-huiskamervraag
Wat betekent ‘Hout met een kraaltje eraan?’ (gehoord tijdens de rondleiding bij de machines in de schaverij)