BC Cooking vond donderdagavond 24 januari 2019 plaats in het buitengebied van Rouveen, te weten bij bezoekboerderij Ons Achterhuis. Wie op zijn domdom had vertrouwd arriveerde wat later dan voorzien. Gelukkig was er onder leiding van een relaxte en geanimeerde kok/cateraar Patrick Paalman geen sprake van haast.

Patrick werkt volgens het HELP!-principe: minimale instructie, dus veel overlaten aan de 28 gelegenheidskoks en hun uiteenlopende smaakcombinatietalent. “Discussieer maar er maar lekker over met elkaar, roep mij als je iets wilt weten.”
De ene was beter in snijden, mengen of bakken. De ander was weer beter in vertellen wat die ene moest doen. Zo gingen de deelnemers aan de slag met een keur aan streekproducten uit het Reestdal en omstreken.

‘Wordt dit opgeschreven?’
Er werd flink gelachen, door de BC’ers en door Patrick – om de verschillende nieuwe aanduidingen voor empanada. ‘Mienpanada’ had hij onthouden. De meest prozaïsche variant kwam van Janny: ‘een dikke niet-gare pannenkoek’, gevolgd door “O, wordt dit opgeschreven? Tja, soms moet je je mond leren houden.” Rob: “Nee hoor, eerlijk zeggen wat je ervan vindt.” De empanadas zagen er in ieder geval prima uit.

Pruttelen en knisperen
Door een val-incident die middag waren slechts twee van de drie kookplaten bruikbaar. Schaarste maakt creatief en communicatief. Er was veel contact tussen de groepjes: is de plaat al vrij, zijn jullie al zover, geef je een seintje? Helaas kregen de knoflookcroutons hierdoor net iets te weinig minuten voor de gewenste knisperigheid. De pompoensoep had wel volop prutteltijd. Daarom was het extra jammer dat aan de soep een belangrijk element ontbrak, namelijk smaak (aldus een van de roerders). Voor het overige waren de oordelen mild, zeker milder dan de gehaktballetjes.

En voor je het weet loopt het dan tegen elven …