MEPPEL – Zing, kijk, luister, proef, lach, netwerk en verwonder. Soms tegelijk, soms in een andere volgorde; het gebeurde donderdagavond 6 maart allemaal binnen de muren van Orthometals en Kortekaas Interieurs. 

Twee bedrijfsbezoeken op één dag met een royaal buffet van De Nachtwacht. Het begon in het gloednieuwe pand van Orthometals. De inrichting oogt open, warm en chique. Hier presenteerden Jeroen Troost en Chantal de Goede zich als de nieuwe contactpersonen van Tamek Accountants en Belastingsadviseurs. Twee andere nieuwe nieuwkomers dienden zich aan in de persoon van Gerjan Lomulder van Miles HR en Christina van der Schaaf van ChrisVit (medewerkers inzetten op hun volledige potentieel).

Rolls Royce
Bedrijven krijgen al snel het etiket ‘uniek’. Vaak is dat overdreven. In het geval van Orthometals is het terecht. Ter illustratie: Rolls Royce is een vaste afnemer van metalen voor vliegtuigmotoren. De grondstoffen zijn stoffen die NIET de grond in gaan, maar die uit het crematorium komen. Metalen overleven namelijk de crematie, maar wat moet je ermee? Dat vroeg orthopedisch chirurg Jan Gabriëls zich in 1997 ook af: wat gebeurt er na een crematie met ‘zijn’ implantaten? Hij sprak met een patiënt, Ruud Verberne, werkzaam in de metaal. Het bleek dat crematoria met dat ‘afval’ zaten opgezadeld. Zo ontstond bij de twee mannen de gedachte aan hergebruik: het afvalprobleem voor crematoria oplossen en tegelijk bruikbare (en kostbare!) metalen verwerven.

Wat toen als wonderlijk idee begon groeide uit tot een onderneming die wereldwijd actief is; het principe hebben ze onlangs zelf crecycling is gedoopt. De Landelijke Vereniging van Crematoria was de eerste klant. Inmiddels heeft Orthometals relaties met 1.900 crematoria in 46 landen met negen agenten. “In Europa hebben we een marktaandeel van negentig, in Canada vijftig en in Australië en Nieuw-Zeeland honderd procent, net als in Zuid-Amerika”, aldus gastheer Hidde Verberne, die het bedrijf tien jaar geleden van zijn vader overnam.

Goede doelen
De opbrengst minus een verwerkingsfee gaat naar het crematorium, dat het geld meestal besteedt aan goede doelen. Alles uit Europa, Australië en Azië komt naar Meppel. Hier werken 54 mensen.
De productenstroom uit Noord- en Zuid-Amerika belandt in North-Carolina, waar Orthometals sinds 2022 ook een vestiging heeft met inmiddels tien medewerkers. Hier was het heel eenvoudig om voet aan de grond te krijgen, aldus Hidde. “In de VS kom je veel recyclers tegen met een kortetermijnstrategie van veel geld verdienen. Wij hanteren een faire prijs en eerlijke handel – en dat valt op.” Klanten kunnen daarop vertrouwen en doen dat ook. Orthometals is zuinig op deze goede reputatie. Ook wil het bedrijf dat de medewerkers zich gewaardeerd voelen en vertoont dus qua inrichting en faciliteiten de neiging om ze wat in de watten te leggen.

Blaadjes aan de boom
Voor het pand van Orthometals staat een gedenkboom, waarin voor speciale gelegenheden blaadjes worden opgehangen. Medewerkers krijgen er bijvoorbeeld een bij indiensttreding. Ook klanten en relaties worden op deze manier bedankt. Op een blaadje staat de bedrijfsnaam en de bezoekdatum. Ook de Businessclub Meppel hangt hier dus nu tussen.

Na de maaltijd werden de deelnemers in drie groepen door het pand geloodst langs de eerste sortering en de fijnsortering (“Voor mensen die van puzzelen houden”) en alle zelfontwikkelde machinerie. Wie innovatie zegt, zegt Willem, de allesmaker. Deze ‘technische tovenaar’ was er vanavond niet bij, maar toch alom aanwezig. “We maken (zeg maar: Willem maakt) in principe alles zelf, dus ook de kapstok en de bankjes.”

Data
“We gebruiken data op grond van jarenlange relaties om ons proces voorspelbaar te maken. Doordat wij de controle over onze logistiek hebben en die voorspellende data, kunnen we heel efficiënt rijden,” aldus de ondernemer, “want we bepalen zelf wanneer we bij de klant komen. En dat zorgt voor rust en voor planbaarheid. “De logistieke kosten per kilo zijn niet hoog.” Terloops kwam zelfs de relatie tussen crecycling en ‘kokervisie’ van Prins Albert aan de orde. Hidde’s openhartige verhaal viel erg in de smaak bij de bezoekers.

Bij Kortekaas Interieurs werd het gezelschap ontvangen in de stemmige wijnbar, die in de woorden van Nadine ‘toont dat donker niet somber hoeft te zijn’. Arno vertelde dat hij van de cardioloog juist goed nieuws had gehad, maar dat hij nog niet de oude is. Zijn teksten zijn in dat licht wel bemoedigend: “We hebben een jaar gebuffeld, dit jaar gaan we knallen.”
Voor de lockdowns waren horecaprojecten bij Kortekaas de hoofdmoot. Deze zijn er nog steeds, maar de aandacht is eerst verschoven naar iets meer particulieren en nu vooral naar de zorginstellingen. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld veel orders van De Noorderboog.

Grote hoogten
Iedereen kon naar believen rondwandelen door de kantoren, langs elementen in aanbouw en in de ‘machinekamer’. Nadine, Roel en Deborah zijn nu samen verantwoordelijk voor het bedrijf. Je kon hun vragen stellen over sales, ontwerp, productie en assemblage.
In ‘Wijnbar Kortekaas’ had de sfeer inmiddels grote hoogten bereikt, mede dankzij karaoke-achtige activiteiten. Stephan en Menno Hazes brachten De Vlieger als duet, Stephan pakte vervolgens solo Gerard Joling bij de kladden en een lèpstùivâh ùit Auverèssel verraste met een onvervalst O O Den Haag. De ruimte bleef nog tot na het fluitsignaal gevuld met zeer gemotiveerde netwerkers. De extra tijd bedroeg een half uur en er waren alleen maar winnaars.

Johan Debbenhof
donderdag 6 maart 2025