Begonnen aan de keukentafel met de handel in ‘olde stien’n uut Duutslaand’ (gebruikte betonplaten uit Berlijn), nu topleverancier van zo ongeveer alles wat in een tuin niet groeit en bloeit maar waar je toch niet zonder kunt. Wat kan er veel gebeuren in 25 jaar tijd.
Timmerman Sierbestrating en Beton is geboren en groot geworden aan de Dr. Larijweg. Uiteindelijk té groot, daarom besloten Henri Timmerman en Ria Bloemert te verkassen naar Hoge Akkers, een bedrijventerrein dat letterlijk en figuurlijk de ruimte biedt. Vijf hectare in dit geval.
Hier verwelkomen zij donderdagmiddag 5 juni ondernemers van Businessclub Meppel en Ruinerwold Onderneemt. De hal staat vol met pakweg 160 belangstellenden. Henri (‘Spreken voor publiek is niet mijn grootste hobby’), een verdieping hoger achter de balustrade, noemt het ‘een eer om gastlocatie te mogen zijn’. Die eer is wederzijds: wat hier is neergezet mag op z’n minst indrukwekkend worden genoemd – en dan moet de rondleiding nog komen.
Kwart eeuw in vogelvlucht
Aan de hand van Henri’s verhaal toont het scherm in de hal een kwart eeuw in vogelvlucht, plus een overzicht van de taken en wie die uitvoert. Inkoop, verkoop, vervoer en logistiek, verkoop, marketing en planning… het bedrijf biedt werk aan 23 mensen.
Adriaan, teamleider inkoop, vult aan hoe digitale toepassingen het gemak voor zowel klant als het bedrijf verhogen. Zoals een toepassing waarmee je al wandelend over het terrein je hele tuin samenstelt; de heftruckchauffeur ziet waar je bestelling staat en haalt het voor je op. Dit is gekoppeld aan informatie over producteigenschappen en prijzen. “In het najaar gaan we live, we zijn de eerste die hiermee gaat werken.”
Ria vertelt over de overstap naar de nieuwe locatie en wat er nog in het vat zit, zoals een showtuin, inclusief een ‘belevingstuin’ langs de bosrand om mensen het buitengevoel mee te geven. Ook krijgt een gedeelte een educatieve bestemming. Hier kunnen kinderen spelenderwijs leren over de werking van water. “Nog plannen genoeg,” vertelt zij, “we zijn nog lang niet klaar.”
Golden Endtie
De verbinding van traditie en moderniteit is smullen voor een architect. Die smulpaap was Pieter Brink, de B van B+O Architecten. De boerderij die aan het Haakswold die deel uitmaakt van het geheel, is in alle opzichten een showroom. Ook van binnen is het oude zoveel mogelijk in ere gehouden. “We wilden geen afbreuk doen aan ’t Golden Endtie”, benadrukt Ria.
In de grup zwemmen koikarpers en een steur rond: herbestemming van het zuiverste water dus. Ook het bruggetje erover heen is gerecycled. De leuningen dienden ooit voor de koninklijke koets aan weerzijden van de paarden mee, nu wandelen de bezoekers van Timmerman Sierbestrating ertussendoor. Van paleis Het Loo kwamen ze via een restauratiecentrum ‘op’ Groot Oever (Balkbrug) in Ruinerwold terecht…
Knipoog
Zowel de binnen- als de buitenkant van de bouwwerken bevat knipogen naar historische elementen. Dit geldt ook voor het totale plan. Zo ‘knipoogt’ de vijver buiten de oude boerengrachten, van waar je tóch nog letterlijk tegen de boerderij kunt opkijken.
Overal zit een gedachte achter; Henri en Ria hebben landschapsarchitect en een ‘boerderijhistoricus’ in de hand genomen. Met dit soort ondernemers is de gemeente in haar sas. Dat blijkt wel uit de aanwezigheid van wethouder Gerrie Hempen en het praatje van burgemeester Inge Nieuwenhuizen bij aanvang van de middag. Ria: “We hebben bij het bedenken en ontwikkelen veel steun gehad aan wethouder Gerrie.”
Tijdens de rondleiding blijkt hoe handig het aanbod is verdeeld over drie marktsegmenten, van premium tot luxe. De ‘winkel’ werkt volgens het shop-in-shop-principe. De voorkeur gaat uit naar producten die op Bol-Punt-Kom niet te krijgen zijn, het liefst uniek: weg = pech.
Ontmoeting smaakt naar meer
Conclusie: een diepe buiging voor dit fraaie bedrijf en het ondernemerschap. In de tent moeten de wat langere bezoekers af en toe letterlijk een buiging maken om het hoofd niet te stoten. Het mag de pret niet drukken. Er worden oude contacten verfrist en nieuwe gelegd. Deze ontmoeting tussen Meppel en Ruinerwold smaakt naar meer. Een aantal ondernemers is lid van beide clubs, dus door het komende seizoen over en weer eens gasten uit te nodigen is aan die behoefte voldaan.
Er was een barbecue aangekondigd, maar de deelnemers hoeven zelf niet aan het werk: café De Kastelein schenkt en tapt, Vleesservice De Graaf vult de borden. Alleen de koude sauzen moet je zelf even tappen. Zelf in de rij staan is leuk, want ook daar gaat de gesprek onbevangen door.
Johan Debbenhof
5 juni 2025