De formule is even simpel als succesvol: samen bedrijf bekijken, samen tafelen, samen op de fiets naar de volgende locatie. Tegen vijven stallen de deelnemers hun rijwielen voor het pand van Van Silfhout aan de Setheweg. In totaal zijn er zo’n vijftig present.

Verricht je drie bezoekjes en doe je lekker relaxed, dan ben je tot negen uur onder de pannen. Over deze opzet heerst trouwens opvallend veel spontaan enthousiasme: je fietst eens met die, eet eens met die, borrelt eens na met die: allerlei wisselende samenstellingen op één bijeenkomst en toch mooi de tijd voor elkaar.

Uitlaten in volle glorie
In de entreehal bij Van Silfhout nemen de BC-gasten de trap naar de eerste verdieping, vol met gloednieuwe onderdelen in alle soorten en maten. Uitlaten hangen in volle glorie aan de stellingen. De voorzitter heet iedereen welkom en Nieck trapt af met een korte historische en economische schets van het familiebedrijf, dat hier in 2017 in kwam. Meppel is de meest noordelijke van vijf vestigingen.
Driekwart van de bestellingen komt online binnen. Op basis van het kenteken weet het systeem feilloos waar je auto om vraagt… “Wij moeten het hebben van voorraad, snelheid en relatie”,  vertelt Nieck. Er zijn vijf mogelijke bezorgmomenten per dag bij klanten in een straal van tien kilometer. Behalve garages en autodealers zijn dit ook landbouw-, transport- en de maritieme bedrijven.
Op elke tafel staat een samensmikkelplankje, verzorgd door Borrelstore, dat zich onlangs bij BC Meppel heeft aangesloten.

Stop!
Om zich prettig van de Setheweg naar Blankenstein te verplaatsen, hoeven de fietsers slechts Erwin te volgen. Het is spitsuur, dus Wim M. stopt op de Ceintuurbaan auto’s die zomaar wilden doorscheuren. Bij de spoorbaan even verderop lukt dat hem trouwens niet met de trein.

Bij Nieuwenhuijse Meppel is te zien wat Volvo aan nieuwste ontwikkelingen te bieden heeft, toegelicht door Johan van der Krieke. Het bedrijf heeft behalve in Meppel vestigingen, Apeldoorn, Raalte, Zutphen en Zwolle. Midden in de showroom staan twee lange rijen tafels met stoeltjes opgesteld. Liefhebbers kunnen zich aan de laatste Volvo-modellen. Ook heeft het automerk een lijn met fietsen – goed om te weten op een dag als vandaag.
Op de proviandtafel is het een feest van salades en ander koel lekkers om met vers gesneden stokbrood te nuttigen, en even verderop zes uiteenlopende warme gerechten. Sommigen lijken zich eerst wat zorgen te maken dat er niet genoeg is (‘Hé, jij gaat al voor de tweede keer!’), maar die vrees blijkt geheel ongegrond.

Tijdens het ritje Blankenstein-einde Industrieweg wordt het follow-the-leader-beginsel losgelaten. Zo laveert Marco bijvoorbeeld overal langs – legaal en illegaal – en dan heb je altijd types die achter hem aanvliegen in plaats van achter Erwin. Maar ook daarmee kom je er…

Wat je ook wilt weten
Bij Technisch Installatieburo Bakker tot slot neemt de voorzitter het voortouw. “Alles wat we in Duitsland hebben gezien, zie je hier in de praktijk. Bekijk het en vraag wat je ook maar wilt weten. En alles led-licht, energieneutraal.” Verder vestigt Wim de aandacht op de verlevendiging van de glazen ramen en deuren. Dit zijn tekeningen van Sigrid Claasz Coockson, onlangs aangebracht door Koggel Reclame. Hierop zijn gestileerde Meppeler straatbeelden te zien, met telkens een zeer herkenbare bedrijfswagen erop…
Ook het dessert is trouwens iets om je schrap te zetten: je kunt uit een verzameling machtig machtige minitoetjes van IJsmakers een persoonlijke selectie maken.

In de grote magazijnhallen ontstaat spontaan een prijsvraag over een loeigrote kabel (246 meter) voor elektriek. Die vraag luidt: wat heeft TIB Bakker voor deze kolos betaald? (Inkoop zonder btw.) Een echte prijsvraag dus. De vier inzenders die hier het dichtst bij zitten, mogen samen een BC-lunch gaan nuttigen. Stuur je antwoord voor donderdag 6 juni naar info@bcmeppel.nl.

Zodra de winnaars bekend zijn, vind je hun namen hier.

Johan Debbenhof
donderdag 24 mei 2024

NB
Het Grachtenfestival vindt dit jaar plaats op vrijdag 7 juni. De Businessclub heeft in en rondom Sukade weer zijn eigen feestje bij dit feest. Meld je hier aan.