De BCM-seizoensafsluiter bij restaurant ’t Kraantje in Zwartsluis was aangekondigd als ‘een echt feestje’. En dat werd het. Ongedwongen, aldus André ‘Word ik niet geïnterviewd?’ Kist. “Een beetje een kroegsfeer.”

Hoopvol optimisme van Marley’s Three Little Birds klinkt aan het water in Zwartsluis als een korte, welkome bezwering: Every little thing’s gonna be alright. Zo is er ook de zorgeloosheid van de René Schuurmans-hit Lach en geniet van het leven… Meezingers van Jannes tot Springsteen, feestband KaramBAM! speelt haast alles wat je vraagt. En er mag gedanst worden.
– Schrijf jij wie er aan het dansen is? vraagt een vrolijke voorzitter.
– Nee. Nóg niet in ieder geval.
– Wel doen hoor.
– Alleen als jij ook danst.
– Goed, doe ik.
Zo komt het dat ook Bart zich deze avond op de dansvloer waagt.
Hij is niet de enige. Voor het podium ontstaat zelfs even een mini-polonaise.
Op tafels liggen her en der verzoekboekjes. Hiervan wordt grif gebruikgemaakt. Grootaandeelhouder verzoekboekjesverzoeken is Alexander. “Veel Nederlandstalig”, lacht hij. “Hoe fouter hoe beter!” Rondom hem gonst het gerucht dat ergens uit zijn hoek ‘Seks met die kale’ is aangevraagd. Dit gerucht blijkt te kloppen, maar de band komt door een overdosis aan verzoekjes uiteindelijk niet aan het chanson toe. Gelukkig komt de Meppeler winkelier met Wir wollen die Eisbärn sehn ook aan zijn trekken. De après-ski inspireert zelfs een hele groep mannen tot wilde bewegingen.

De hapjes/happen/maaltijdgangen waarmee de keuken van ’t Kraantje deze avond uitpakt zijn op zich al feestje. Naast het repertoire en de spijzen is ook het weer gevarieerd. Bij aanvang brandt de zon, wanneer de schemer in de haven valt, valt eveneens de regen, gevolgd door een koelte die weldadig aanvoelt als de gasten naar hun vervoermiddel lopen. Voor vertrek krijgt iedereen in het licht van BC Meppel 30 jaar een verrassingstasje mee naar huis.

Dat was het dan voor dit seizoen.
En toch niet helemaal, want medio juli zijn er nog de zomerlunches. Kijk hier voor meer info en geef je op.

Johan Debbenhof
30 juni 2022