BIZNIZ is muggentaal voor ‘zaken’. Daarom heette de papieren nieuwsbrief (1997-2006) van BC Meppel zo. Voor de rubriek ‘Tien vragen aan …’ hadden we in de eerste winter van de eeuw Erik Hulzebosch. Het artikel was fonetisch in de streektaal weergegeven

Achttien jaar later is Erik Hulzebosch de live-verrassing bij de jubileumlunch van Herberg ’t Plein. Jaap en Petra de Boer hadden de BC uitgenodigd om het derde-eeuwfeest van het café te vieren. Inderdaad, 33⅓ jaar.

Als knaap was Erik ‘de jongen die stottert en al van school af is’, 33 jaar later staat hij in een volle bovenzaal als gekend sportman/entertainer/ondernemer. Hij is vermakelijk en klinkt nergens routineus. Hij is in deze stad in dit café in dit gezelschap dus z’n op gemak.

Beetje stout
Erik wordt ervaren als ontwapenend en ‘een beetje stout’. De grappenmaker uit Gramsbergen is een meester in kluchtig verpakken. En toch is het hem in hoge mate ernst. Zijn verhaal gaat over wezenlijke thema’s. Trots, afgunst, oprechtheid, doorzettingsvermogen en kansen pakken, groei en het geluk van een wijze gids.

De tienjarige Johan Cruijff bleef zijn vader ook na diens dood vertellen hoe het ging en waar hij mee zat. En zijn vader bleef antwoorden. Erik had het geluk om zijn vader 38 jaar levend mee te meemaken. Senior wist hoe hij zijn projectiel kon leiden. Tijdens de eerste tv-interviews posteerde hij zich in Eriks zicht. Die kon zo aan twee duimen of een kallem-an-teken zien hoe hij het er afbracht.
Wat Erik aan collega-ondernemers van BC Meppel zo gul doorgeeft, zijn niet zomaar woorden. “Niet altijd alleen nóg beter willen, ook genieten!” bijvoorbeeld. Voor hem is het een diep besef, waardoor de dingen gingen lukken. Niet omdat het hem gelukt is klopt het, maar het is hem gelukt omdat het klopt. Het optreden is een eerbetoon aan zijn vader. Het klopte wat hij zei, want hij had nog plezier in het leven ook.

Blijf positief
“Onlangs komt in Amsterdam een onbekende op me af.
– Ben jij die schaatser?
– Niet meer, vroeger wel.
– Die Elfstedentocht, jammer hè … Maar je sport verkoop je goed!
Dat vind ik nou mooi. Ga nooit klagen of mopperen, blijf positief. Dan krijg je mensen mee die je willen helpen, dan willen ze erbij zijn.” Volgens Hulzebosch gaat er steeds weer om dat je laat zien wat je waard bent.
“Het is allemaal waar wat ik heb gezegd, misschien af en toe wat overdreven. En als je me nou niet gelooft, moet je me ook geloven.”