Genemuiden is het zenuwcentrum van een excentrieke multinational: de Venture Group. Onder meer gordijnenconfectiegigant Vadain en BC-lid VConsyst maken daar deel van uit. Businessclub Meppel ging er op bezoek.

Op de heenweg zong het gezelschap de jarige Anouk uitbundig toe. Volgens kenners waren de winstkansen voor Wim & the bus BC’ers op het songfestival groter dan voor de ingezonden podiumact. Doorrijden naar Liverpool zat er echter niet meer in. En gelukkig maar: de chauffeur hield halt in Genemuiden.

Met al het glas oogt het gloednieuwe interieur van het hoofdkantoor licht en transparant. Voorafgaande aan de rondleiding schetsten Harco Kolk (Venture Group) en Erwin Rollema (VConsyst) hoe de organisatie in elkaar steekt.
De Venture Group omvat anderhalf dozijn bedrijven. Het familiebedrijf wist zich vanaf 1977 te ontwikkelen tot een ogenschijnlijke lappendeken aan ondernemingen met wereldwijd meer dan 1.400 medewerkers.
Aan de wieg van dit alles stond de in 2022 overleden volbloedondernemer Harry van Dalfsen. De rode lijn: zie je een kans, pak die dan aan, en van het één komt het ander.

Weeffouten
Alle bedrijven in de groep werken business-to-business. V-Access zet in Azië honderdduizenden autostoelhoezen en -matten af. Klanten zijn Indiase autofabrikanten. Vadain, actief in Europa, Australië en Noord-Amerika, levert als marktleider maatwerk (vouw)gordijnen aan duizend bedrijven in de Benelux. De software en logistiek daarachter zijn op zich weer handel. Door te  innoveren blijft Vadain vooroplopen. Een goed voorbeeld van innovatie is de zelf ontwikkelde machine die weeffouten detecteert…

Wéér iets anders
VConsist is wéér iets anders. Het hele land staat vol met VConsyst-producten, vervaardigd in Gorredijk, Nunspeet en Maarssen. Voor voorbeelden nam Erwin ons in zijn presentatie mee door Meppel: brugleuningen, stationsmeubilair, kluisjes in het zwembad, fietsenstallingen, afvalbakken en ondergrondse containers. De gemeente telt tweehonderd van deze containers. Ter vergelijking: in Amsterdam zijn er tienduizend geleverd, met nog eens tienduizend in portefeuille. Erwin besloot de presentatie met het onderwijsontwikkelingsproject in India van de Venture Group.

Gastvrij verwelkomd
Over het Zwarte Water ging het per boot naar het gelijknamige hotel in Zwartsluis. Hier werden we gastvrij verwelkomd door Lia Hoekman en Sander Frank. In de serre aan het water genoten we van een buffet en live cooking. Bij het afscheid kon een ieder een fles wijn uitkiezen en meenemen. Via de Beukerssluis chauffeerde Joop ons huiswaarts. Rond negenen stapte op Blankenstein een verzadigd gezelschap uit de bus.

De eerstvolgende bijeenkomst is de BC Pubquiz op donderdag 25 mei. Aanmelden kan hier.

 

Johan Debbenhof
woensdag 10 mei 2023