In Wanneperveen waaide donderdag 17 mei een frisse lentebries en een milde zon. Daardoor waren zonnebrand of paraplu’s niet nodig tijdens de BC-sloepentocht in de Wieden.

Van de zeven vertrokken sloepen kwamen er slechts zes weer terug (plus de speedboot van Jack ‘Orbinson’ Petter). Onderweg had panne met een pen aan het vaartuig van stuurman Wim de Pruis de passagiers bewogen tot een noodgedwongen overstap op de ‘reddingsboot’ van Christo Troost. Niemand raakte in paniek. De gewonde sloep werd naar Winters Watersport versleept. Christo voer voort met zeventien dekmatrozen (m/v) en twee kisten wijn en bier.
Verder bezeerde voormalig jonge god Joost Vente bij een overmoedige sprong tijdens een plaspauze nog zijn voet. Voor de rest verliep de rondvaart door het water van De Wieden zonder kleerscheuren.

Live-podcast

Aan de voorwaarden voor een geslaagde vaartocht was voldaan: in de lucht bleef het droog, in het water bleef het nat. Eduard van de Vegt, gids van Natuurmonumenten verzorgde een live-podcast via een oortje. Je kon de baren van de Belter horen ruisen. Hij vertelde dat het een lieve lust was. “Als je het niet gelooft, dan zeg je het maar. Dan maak ik je wat anders wijs.”

Blower

Landrotten die kennismaakten met termen als ‘bilge-blower'(geen grappen!). Op de boot van stuurman Ton Dohle ontstond een dispuut over de betekenis van ‘drijfas’. Het bezoek aan Yarden en OrthoMetals van 19 april nog in gedachten, dacht men aan een in het water uitgestrooide urn.

Reclame

Start en finish waren bij Elly’s Beach en Bistro in Wanneperveen, dat na tweeënhalf uur varen op het water uitpakte met een barbecue en schotels waar niets aan mankeerde. Een kleine zeventig bezoekers lieten het zich goed smaken. Zo maakte het nieuwbakken lid maakte al direct reclame voor Businessclub Meppel.