In deze editie van BC Cooking stond een workshop ‘samen tapas maken’ op het menu. Voor dit avontuur waren we naar de buitenlanden van Rouveen getrokken, te weten Ons Achterhuis aan de Klaas Kloosterweg. Onderweg naar deze bestemming werden de routeplanners verrast door een afgesloten traject en bijbehorende omleiding. Daardoor arriveerden sommigen wat later dan gepland, maar nog ruim op tijd.
De knusse ruimte is vlot volgestroomd met kookgrage BC’ers. Patrick Paalman van PPMangerie uit De Wijk pakt als chef de mission de vloer om te vertellen wat we gaan doen en hoe: samen tapas vervaardigen en samen opsmikkelen. Eerst aan de slag, na anderhalf uur kunnen we dan aan tafel, belooft hij.
“Tot die tijd niks?” (te eten, bedoelt Menno, die even aan het idee moet wennen.)
“Je mag snoepen”, stelt Patrick gerust.
“Klinkt als een plan!” (Menno is iemand met een jaloersmakende veerkracht.)
Schikken en even schrikken
We worden verdeeld in drie groepen en schikken ons rondom de tafels. Elke groep krijgt een paar exemplaren van het instructieboekje. Met zo’n uitgebreide handleiding kan er niks misgaan – of juist heel veel, maar dat gebeurt niet. Wel is het voor groep 1 even schrikken als zij willen beginnen aan de gevulde cherrytomaatjes met hangop en kruiden. Want de allereerste zin in de handleiding luidt: ‘Gebruik mooie volle yoghurt en laat deze minimaal 2,5 uur uitlekken…’
Tweeëneenhalf uur???
Kalm lachend drukt Patrick ontluikende paniek de kop in. Alle tijdrovende arbeid blijkt al verricht te zijn. Goed nieuws: het maakt onze taken behapbaar. De genoemde yoghurt staat uitgelekt en wel in een bakje op tafel. Vele handen maken licht werk – zeker als ze gewassen zijn en in handschoentjes gehuld.
Aan de tafels kunnen de ‘koks’ zittend kun werk doen, ook het snijwerk. Heel bijzonder, en alles gaat op wonderlijke wijze goed. Elders staan deelnemers achter een fornuis. Ruim binnen de anderhalf uur is alles klaar. Tien minigerechtjes met aansprekende namen als jamon con datil y queso (dadels met geitenkaas en spek), of pincho met gerookte zalm, roomkaas, mierikswortel en walnoot.
Eerstvolgende bijeenkomst
Ondertussen grijpt buiten de mist in het donker over de weilanden om zich heen. Voordat de eersten hun vervoermiddel opzoeken, brengt Stephan de eerstvolgende bijeenkomst op woensdag 20 november in herinnering: een kijkje in de keuken van Distribugs en een of twee horecabedrijven van Maarten en Anne. Opgeven kan hier.
Johan Debbenhof
dinsdag 5 november 2024