‘Happen en stappen’ langs het grafisch heden en verleden van Meppel werd donderdag 16 mei een vrolijke en gevarieerde bijeenkomst.

In het Drukkerijmuseum gingen we met mega-stappen door de geschiedenis. Rotstekeningen, beeldschrift, klankschrift, Runen, verdrongen door onze Latijnse letters (al vochten een paar BC’ers uit Ruinen deze bewering aan). Van steen en hout via perkament naar papier, dat vanaf 1850 niet langer uit lompen maar van vezels wordt gemaakt. Behalve papiergeld. Onze briefjes worden nog van oude kleren vervaardigd!

Nieuwe afdeling
De letterzetterij is een nieuwe afdeling. Zodra nog twee machines uit Limburg beschikbaar zijn (wrs. komend najaar), gaan vrijwilligers hier workshops verzorgen. Oude vakkennis wordt schaars en voor de toekomst van het museum is het doorgeven van deze kennis van belang. Nog een opvallend feitje: de meeste locals binnen BC Meppel waren nog nooit in het museum geweest …

Actieve expositie
Voor locatie 2 stapte het gezelschap de straat over. De medewerker en de machines van I need it zorgden voor een actieve expositie van actueel werk. Het happen bestond uit een aantal smakelijkheden van Bart Gouma. Op de bovenetage van I need it kun je er sinds begin dit jaar ook voor websites terecht. “Alles onder één dak”, aldus Jan Peter van Leeuwen. Wim Meijer: “Niet alles, geen golfballetjes hoor ik net.” Jan Peter ging er niet minder om glimmen. Ook zonder golfballen blijft het indrukwekkend veel.

Poncho’s
Daarna was het via het Westeinde een stukje stappen naar Drukkerij Van Dijk en GaCreatief aan de Zomerdijk. Het bleef droog; de @7T9-poncho’s, een attente geste van Gertjan Holterman, konden in de verpakking blijven.
GaCreatief is sinds begin dit jaar onderdeel van Van Dijk. Directeur Erwin Stephan was er levensgroot bij, maar dan alleen in kartonnen vorm. Fysiek zat Erwin ergens in het buitenland. Gert Loijenga nam de honneurs waar. Buiten en in de tent zorgde plattelandsrestaurant Op de deel uit Zuidwolde voor het happen en het tappen. Nog een andere verrassing was de livemuziek van het Meppeler bluegrass-trio (eigenlijk kwartet) Flat Mountain.

Beton, koffie en beweging
Tijdens de rondleiding binnen hield de variatie aan. Van betonnen platen met vogels voor een kunstproject in Joure tot koffiebekers, een ‘chemie-loze plaatontwikkelaar’, holografische folie en bewegende boekomslagen. Op de vierkleurenpers werd als aandenken een A2-poster gedrukt met de groepsfoto die bij het Drukkerijmuseum was gemaakt.

Van de 75 deelnemers waren er velen die pas rond het vallen van de schemer naar huis gingen. Niet enkel om aan het songfestival te ontsnappen, maar simpelweg omdat het jammer was bij Happen en Stappen op te stappen.