Ook het afgelopen jaar was er bij BC Meppel elke maand minstens één activiteit. Én er kwamen een aantal nieuwe leden bij! Waarom word je juist nu lid en wat heb je aan zo’n netwerk in een tijd van afstand houden?

“De trigger was de aanvraag van Liesbeth voor de borrelplankjes in mei”, vertelt Arjan Tiemens van Staat & Co Businessgifts. “Zij mailde ons of we geen lid wilden worden. Op dat moment hadden we geen betrokkenheid meer bij een zakelijk netwerk. Daar was het eigenlijk wel weer tijd voor.” De pandemie vormde geen beletsel. In alle tijden is een goed netwerk van belang, aldus Arjan. “Staat & Co is al meer dan zeventig jaar in Meppel gevestigd. Dan is BC Meppel een logische keus.”
“BC Meppel vraagt minder inspanning dan de netwerken die we kenden, terwijl het aantal leden groter is. Veel leden hadden we al als klant. Dus het is voor ons zowel relatieversterking als relatieopbouw met prospects.”

Wat heb je in deze korte tijd aan BCM gehad?

“Naast de tweede prijs in de oktober-pubquiz en een heerlijk thuisdiner van Sukade nog niets … hahaha. Nee, serieus, een lokaal netwerk is sterker dan een los-vast-relatie. Lokaal kun je veel aan elkaar hebben. Waar dat mogelijk is, zullen we eerst lokaal kijken. Van een op de vier de leden ken ik de persoon achter het bedrijf.” (Van de rest dus nog niet. Aha!)

“Zeker in een businessclub waar de contacten zakelijk van aard zijn, maar waar je elkaar steeds meer als goede kennissen gaat zien, is het belangrijk om echt in contact te blijven”, weet Annigje Udinga. Udinga Media is al een aantal jaren lid. “Je kunt lang werken aan het opbouwen van een gunfactor, maar uit het oog betekent in vele gevallen toch echt uit het hart.”

Waar moet je op letten nu de contacten online lopen?
“Echte aandacht voor elkaar en doorvragen is digitaal gewoon moeilijker. Waar zijn de koetjes en kalfjes gebleven? Je gaat al gauw over tot de business. Ook ik ben op face-to-face mijn best. Maar ‘Hoe gaat het met jou?’ vind ik een normale eerste zin als ik iemand spreek, óók op een schermpje. Laten we dat wat meer doen. Samen even lekker klagen en misschien met een advies komen hoe iets beter kan.”

JB Car Systems sloot zich in 2020 aan. “Vanaf onze start in 2018 hebben we veel Meppeler ondernemers over de vloer, waaronder heel wat BC-leden”, vertelt mede-eigenaar Yvette Buitenhuis. “Die hadden ons enthousiast gemaakt. In de zomer kregen we de vraag of de BC de puzzelrit bij ons mocht aftrappen. Maar natuurlijk! Het paste bij het onderwerp en we konden het bedrijf laten zien. Kortom, een goeie start van het seizoen en een goede start voor ons.”

“We zijn heel open en maken makkelijk contact”, zegt Yvette. “Niks is leuker dan mensen te leren kennen. De verhalen en al die verscheidenheid. Die kennismaking kan ook online.”
“Na een dag videobellen kan het best een opgave lijken om ook ’s avonds aan te haken bij een online pubquiz, maar we moeten het wel doen”, aldus Annigje.
Yvette: “Die pubquiz vond ik zeer geslaagd. Het was huiselijk. Grappig om al die gezichten toch in beeld te krijgen en te zien hoe fanatiek iedereen erin meeging. Met een hapje en een drankje van het Plein erbij. Ook de drive-inbioscoop was een mooie ervaring. Natuurlijk hoop ik net als iedereen dat we snel weer naar real-life-activiteiten toe gaan.”

Wat zie je nu als voordelen van een netwerk als BC Meppel?
“De verbinding met ondernemers in je eigen omgeving. Dat je, op wat voor gebied dan ook, eerder aan elkaar denkt, over en weer. Dat dóen we ook. Tips en ervaringen delen hoort daarbij. En ik hoop dat we ook voor andere leden iets kunnen terugdoen.”
Annigje is het hier grondig mee eens. “Blijf in beeld, heb aandacht voor elkaar en probeer elkaar nog vaker dan voorheen aan te bevelen bij anderen. Vele ondernemers verkeren in zwaar weer. Daarom zet ik mijn online zichtbaarheid in om lokaal kopen te promoten. Elke euro omzet is er eentje die ervoor kan zorgen dat je overleeft.”
“We zijn gelukkig dat bij ons de telefoon blijft gaan voor opdrachten,” zegt Yvette, “van garagebedrijven en van particulieren. We zijn dankbaar met elke klant. En dan ook nog gezond blijven!”

Johan Debbenhof, 18 januari 2021

Lees hier verhalen van onze recente activiteiten.

Agenda (i.v.m. de maatregelen staat alleen de eerstvolgende activiteit aangegeven)