In Meppel woont de identificatiespecialist van de landmacht. Hij gaf een gastles voor BC Learning bij restaurant ZiZo.

Zijn eerste stap op het bijzondere pad begon met de geruststellende woorden van een oude rot in ‘het vak’. “Het komt goed, m’n jongen. Je weet pas of het kunt als je het doet.” Hij bleek het te kunnen. Patric van Aalderen is veertien jaar identificatiespecialist Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht geweest. Voor BC Learning gaf hij woensdagavond 24 april in zijn woonplaats Meppel een buitengewone presentatie over zijn ongewone werk.

Tijdcapsules
Zijn taken waren opsporen, ontgraven en identificeren van vermist militair personeel en oorlogsslachtoffers. In Nederland en elders op de planeet werd hij ingekruid, zoals dat in militair jargon heet. Patric hanteert een haast poëtische aanduiding van zijn werk: “Ik open tijdcapsules”.
Hij strooide met verhalen en wetenswaardigheden. “Dat haren en nagels na de dood verder groeien is een fabel”, gaf hij aan. “Dat lijkt alleen maar zo. Stoppels verschijnen omdat de huid uitdroogt en zich terugtrekt.”

Patric (47) merkte dat hij in zijn werk scherpte begon te verliezen en besloot daarom te stoppen. “Ik heb alles in de handen gehad”, verklaart hij, “ik heb aan duizend lichamen gewerkt, van oud tot kind. Zolang er geen contact met nabestaanden is, is het voor mij een werkstuk.” Dat wordt anders na het toonbaar maken en het vrijgeven van het lichaam, vertelt hij, en twee familieleden moeten het lichaam helpen identificeren …

Naam terug
Aan de contacten met nabestaanden ontleent de Patric de waarde van zijn werk. Zij krijgen zekerheid, een plek om naartoe te gaan, en de ‘oude onbekende’ krijgt weer een naam.

Patric zoomde in op drie vrij recente WOII-identificatieonderzoeken (‘cases’) uit Meppel en Staphorst. Een ervan betrof de vermeende verrader Peter Hoppen, die onschuldig werd vermoord door verzetsman Gerrit Gunnink. Gunnink hielp aan het eind van zijn leven mee met de zoektocht naar zijn slachtoffer. Wat zich heeft afgespeeld blijkt uit de reportage ‘Nooit meer laf’.

In Andere Tijden aflevering 1 en Andere Tijden aflevering 2 zie je Patric en collega Els Schiltmans aan het werk.