Er deden vijf teams mee aan de eerste BCM-pubquiz van 2019. Saskia Kooij (Werkplan) na twee vragenrondes: “Is het nu al afgelopen? Daar kunnen nog wel een paar ronden bij!” De pubquiz bij Herberg ’t Plein smaakte donderdag 21 maart naar meer.

Dwaze vragen lokken dwaze antwoorden uit. Zoals “Aan welk lichaamsdeel is bij een leeuw de leeftijd in te schatten?” Het geslachtsdeel, meende het team De Leperds genderneutraal. Mogelijk is dit de peilwijze van leeuwen onderling, maar de jury was onverbiddelijk en wilde enkel ‘de neus’ goed rekenen. Alleen had niemand dit antwoord.

Een ander voorbeeldje: “Hoeveel kg weegt de discus voor vrouwen bij het discuswerpen?” 25 kilo, aldus team De Leperds. Daar was zelfs Ria Stalman na 25 kilo anabolen niet ver mee gekomen. In werkelijkheid weegt de schijf één kilo.

Voorzitter/quizmaster Bart Lever verwelkomde Patrick Bosman (Kaldi Koffie), die naar eigen zeggen onlangs een ‘jaarcontract bij de Businessclub had getekend’. Patrick beleefde een goed begin: zijn team GZN (Groep Zonder Naam) met verder Anouk, Johan en Tineke stapte hij als winnaar uit de ring. Wie een cheetah 280 km per uur laat lopen (de werkelijke max is 110), verdient de winst eigenlijk niet.

Meer pret dan punten
Er waren 21 quizpunten te vergaren. De Leperds en In ’t 100 deelden een eervolle laatste plaats met elk zes schamele puntjes. De winnaars hadden er slechts vijf meer. Ook al geen Champions League, maar genoeg om De Stamtafel (9 punten) en de Fabulous Four (8) glorieus achter zich te laten.

Er werd ook tactisch gespeeld. GZN liet tijdens het voorlezen van de antwoorden af en toe een teleurgesteld Ôôhhhh!, klinken. Dit om tegenstanders in de overwinningswaan te brengen. “Dat hadden wij wel door”, aldus Martijn Kist van De Stamtafel, “maar we konden aan hun zege niks doen.”

Tussen De Leperds en In ’t 100 was met kroegattributen een symbolisch muurtje op tafel gebouwd tegen ‘meekijken’. Op die manier ontstond het idee om voor volgende pubquiz-edities (anti-)spiekmappen met een BC-logo te laten maken.

Gevoelsmatige winnaar
“We hadden een heleboel antwoorden goed kunnen hebben, dus wij zijn de gevoelsmatige winnaar”, stelde Wilma de Haas van In ’t 100 vast. Daarom bood ze haar teamgenoten Linda en Saskia een lunch in ’t Plein aan, onder het motto ‘Allemaal winnaars met Wilma’. Het begint al op een traditie te lijken. Ook na de vorige editie regelde zij dit voor haar toenmalige team.

De officiële winnaars trokken direct de agenda’s. Hun teamlunch vindt plaats op dinsdag 9 april.