Het is ongelijk verdeeld in de wereld. Terwijl men een deurtje verder in Ankies fitnessruimte lekker aan het bewegen was, werden de deelnemers van BC-Cooking afgebeuld door sushimeester Seme. Sushi maken en ook nog eens eten! Met zijn assistente Annelies verzorgde hij 6 november de workshop voor beginners. “Het is mijn taak om sushikunstenaars van jullie te maken,” kondigde hij aan. “De een wordt een betere kunstenaar dan de ander. Dat ligt niet aan mij …”

Aan de trefzekere instructies van de Sushimeester uit Nijkerk lag het zeker niet. Van meet af aan temperde hij de verwachtingen, zodat de resultaten alleen konden meevallen. In zes rondes werd het ‘steeds moeilijker en steeds lekkerder’, met tot slot een ronde waar iedereen de geleerde technieken kon combineren met eigen creatieve ideeën.

Handen wassen
De rijst lag al klaar, want sushirijst maak je niet zomaar even. Seme: “De eerste drie à vier jaar van de opleiding doe je niets anders.” ‘Pikrijst’, aldus iemand aan een tafel bij het raam. Een ietwat vreemde aanduiding. Het viel wel op dat de mannelijke deelnemers deze avond ook vóór het toiletbezoek hun handen wasten.

Er heerste tijdens de sushi-stoomcursus alom concentratie. Seme strooide tussendoor met onderhoudende weetjes. Bijvoorbeeld dat Japanners sushi met de handen eten, dus beslist niet met stokjes.

Konijn
“Zeewier (nori) zorgt dat je rimpels vertraging oplopen”, vertelde hij. “Het herstelt zelfs de huid. Alleen doseer het wel, anders is de schildklier niet zo blij.” Ook maakte hij de cursisten duidelijk dat wasabi ‘in de verste verte niet lijkt op wat je denkt dat wasabi is. “Het mag al zo heten als het één procent wasabi bevat. Een wasabi-wortel is geen wortel waar je als een konijn aan gaat lopen knagen. Hij kost honderd euro per stuk. Het hoofdingrediënt van onze ‘wasabi’ is zijn neef, de mierikswortel, de arme tak van de familie. Beide zijn bacterieremmers.”

Zo waren er nog talloze zaken die het bij de Sushimeester leuk, lekker en leerzaam maakten. Sushi vervaardigen is een hele kunst, dus een sushikunstenaar ben je niet zomaar. Toch mochten de resultaten er zijn. Wat niet verorberd was, ging mooi mee naar huis in het bakje. Sommigen hadden er zelf twee …