Cola zonder kleurstof is groen. Een gemiddelde plasbeurt duurt (aldus het antwoordenblaadje) tussen de 19 en 23 seconden. Waar doe je dergelijke wetenswaardigheden anders op dan bij de pubquiz van BC Meppel? De herfsteditie 2021 vond plaats in de bovenzaal van Herberg Het Plein.

Acht driekoppige teams met de dolste namen deden mee. De quiz telde vier ronden met in totaal 39 vragen, deels multiple-gok, deels open. Ook deze keer leidden de open vragen tot creativiteit. Wat is brontofobie? Angst om verkouden te worden? Angst voor lawaai? Voor snoep/zoetigheid? Voor dinosaurussen? De deelnemers kwamen met de meest fantasievolle betekenissen. Team New Kids on the Block had zelfs ‘angst voor onweer’ opgeschreven. Het goede antwoord!

Wim de Pruis nam als interim de taak van quizmaster op zich, zodat Bart met een gerust hart wat later kon arriveren en Wim afloste. Ze bestookten de deelnemers met prikkelende vragen over ondernemend Meppel, de BC-historie, sport, mondiale geografie en biologie.

Af!
Tussen de reguliere rondes door waren er drie bonusvragen. Wie hierop als eerste het goede antwoord riep, won een fles geestrijk vocht (port en Martini). Fout antwoord? Af! Dit lot trof Remco Oranje van Alfa Accountants. Uit handen van Jaap de Boer ontving hij spontaan de poedelprijs in de vorm van een Fristi.

Daarna begon een groepje deelnemers van twijfelachtig allooi de aandacht op zich te vestigen. Om te beginnen de roemruchte Gert B., die wist dat zijn leeftijdgenoot Jaap 63 was en daarmee de eerste fles drank in de wacht sleepte. Vervolgens teamgenoot Johan D. Hoe lang bestaat het Plein? “36 jaar!” De herberg is Johans tweede kantoor – “Ik kom hier ook al 36 jaar” – dus haalde hij breed lachend fles nummer twee op.
Weer een kwartier later volgde de derde bonusvraag. Hoe oud wordt de Businessclub in 2022? Johan was in 1997 medeorganisator van de eerste lustrumviering, dus kon Berry G. lezen dat hij ‘DERTIG!’ moest roepen. En ja hoor, ook de derde fles ging naar dezelfde tafel.
Extra frappant, volgens sommigen verdacht, was dat dit groepje mannen vóór deze samenloop van omstandigheden zichzelf de veelzeggende naam Team Korsakov had gegeven.

Leuk blijven
Aan het eind bleken deze lieden ook nog eens de meeste punten te hebben vergaard. Leuk zo’n pubquiz, maar het moet natuurlijk wel leuk blijven. Om te voorkomen dat de mannen helemaal naast hun schoenen gingen lopen, besloot de jury de eerste prijs uit te reiken aan het team dat tweede was geëindigd. Janke, Anne en Patricia (Team 3 lady’s) mogen samen bij Het Plein gaan lunchen. Werd er achter de flessen een beetje gebromd? Vast niet: zoals het ware gentlemen betaamt, gunden de heren de lady’s hun pleziertje van ganser harte.

Johan Debbenhof
27 oktober 2021