Meppeler ondernemers en maatschappelijke organisaties troffen elkaar donderdag 18 oktober in Schouwburg Ogterop. Hier stond Meppel Ontmoet & Doet op het menu.

In de organisatie van de middag was ‘onze’ Tineke Knorren van de Meppeler Uitdaging spin in het web. Al haar enthousiasme en haar inspanningen leidden tot een goed bezochte middag. Thema was hoe bedrijven iets voor maatschappelijke organisaties kunnen betekenen. Een paar impressies.

Sociaal geograaf, Strabo-directeur en oud-Meppeler Hans van Tellingen maakte in de Engelenbak gehakt van het beeld dat winkels geen toekomst zouden hebben. Zijn stevig gefundeerde boodschap: webwinkels maken altijd verlies, de toekomst voor de ‘gewone’ winkels is bijzonder zonnig. Wie het niet gelooft, kan het nalezen in zijn boek #Watnoueindevanwinkels, dat iedereen zomaar mee naar huis kreeg.

Denken vanuit overschot

Gerda Geurtsen is directeur van de Nederlandse uitdaging. In haar workshop illustreerde zij het fenomeen ‘denken vanuit overschot’ – en wat het betekent als ondernemers de koppen bijeen steken en hun netwerk delen. “Met elkaar weten ze waar wat gebeurt, bijvoorbeeld een verhuizing of renovatie. Samen kunnen ze vanuit overschotten soms een keuken helemaal inrichten. Een dergelijke oplossing geeft gezelschappen organisaties met een schrale beurs een geweldige impuls.”

Uit de armoede

In Meppel zijn duizend gezinnen die op of onder de armoedegrens leven. Wat doet dat met een mens als dit langdurig zo is? Met een ouder, met een kind, met een gezin? Je scherpte valt ten prooi aan stress. Hoe kunnen mensen in de wijk elkaar hieruit helpen? De Geweldige Wijk laat dat zien. Klankbordgroep De Geweldige Wijk won ermee de ‘meer dan handen’-verbindingsprijs.

Nodig

De vernieuwingsprijs ging naar Stichting Mini-Meppel. Bij het fotomomentje ontbrak echter Harrie Harskamp. Hij moest iets nodig doen, had iemand gehoord. Men dacht aanvankelijk aan een toiletbezoek, wachtte nog een poos, maar het bleek dat hij nodig voor een spoedzaak naar buiten was gebeld. De foto werd zonder Harrie geschoten. Nota bene op z’n verjaardag.

De afsluiter was de maatschappelijke beursvloer, waar bedrijven en vrijwilligersorganisaties met een vraag en een aanbod elkaar vonden. (Op de foto de match tussen Bart Lever en Guy Okamba van stichting Congo).