De oktober-pubquiz 2020 vond opnieuw online plaats. Onder leiding van de vrolijke en onbevangen quizmaster Bart waren een dikke dertig deelnemers van de partij.

Herberg ’t Plein had tussen zeven en acht bij iedereen een bord met hapjes en een flesje vuurwater langsgebracht. Tijdens de razendsnelle quiz was er amper tijd om te knabbelen of te nippen.
Toch leek het op één moment even alsof Jaaps kleine Klopfers (20 ml mintlikeur, 18%) ad fundum naar binnen waren getikt: dertien deelnemers zagen Zwolle aan voor de grootste binnenvaarthaven ter wereld. Het goede antwoord, Duisbrug, scoorde een minderheidsaandeel.

Binding
Gelukkig waren er twee hap- en adempauzes ingelast. Tijdens de eerste deelde Jaap de Boer zijn lockdown-beleving. Hij hield een warm pleidooi om het negatieve buiten de deur te houden en om initiatieven te blijven ontplooien. “De hersenspinsels rammen door m’n hoofd”, zei hij op z’n Jaaps, die alles doet om de binding met de gasten te behouden en te versterken.
Jaap bood spontaan het boek De magie verdween aan aan alle BC’ers die het nog niet in hun bezit hebben. Een must-have voor ‘leden van later’, die de begintijd van de Businessclub en het betaald basketbal in Meppel hebben gemist. Digitaal applaus was zijn deel.

Humor erin houden
Een tweede openhartige spreker was Gino Spijkerman van 3FM-awardwinnaar Interstage. Voor hem geen songfestival, zelfs geen Zwarte Cross. Geen enkel evenement. “We zitten niet in een hoekje te huilen. Laten we de humor erin houden”, zei hij. “Dat lukt. Wij zijn niet kapot te krijgen.” De dertig Interstage-medewerkers maken zich via diverse kanalen nu als gedetacheerde nuttig bij anderen. “Ons gaat het erom iedereen zijn baan kan houden. En dat gaat lukken.”
Zijn quizvraag was: hoe hoog was het hoogste bouwwerk dat Interstage ooit heeft neergezet? Het antwoord was 72 meter (anderhalve Meppeler toren). Gino: “Als je moest plassen had je een probleem.”

Dat laatste sloeg niet op Berry (AJP Assurantiën), ook al vertoefde hij de hele avond bovenin. Hij begon helemaal bovenaan, bleef in de top vijf, werd belaagd, voorbijgestreefd, maar stond daar aan het eind van de rit opnieuw op één. Daarmee won hij de felbegeerde promovideo door Time Star Media. Het commentaar van de nuchter glunderende winnaar: “Zie je mij al op de video?” Een cliffhanger zonder sterallures.

Antwoorden voorzeggen
De naam van gedoodverfd winnaar André Kist ontbrak in de Kahoot!-top vijf. Om 20.06 uur begon men zich al zorgen te maken. “Als wij antwoorden moeten voorzeggen, kan dat uiteraard”, bood Gilijan aan. Maar André maakte zijn faam ditmaal niet waar. “Vaak had ik het wel goed, maar drukte ik op de verkeerde kleur”, verklaarde hij achteraf in de beste traditie van Gert.  “Volgende keer spelen we weer samen”, chatte Gilijan ter geruststelling.
De tweede prijs, een thuisdiner voor drie van Herberg ’t Plein, ging naar Nieck en Caro (Van Silfhout). Nieuwkomer Arjan Tiemens van Staat & Co sleepte het Business Blond-bierpakket in de wacht.

Na een vermakelijk uur dat voelde als echt samenzijn logden de BC’ers een voor een uit.

Johan Debbenhof
22 oktober 2020