Omdenken. Het woord is een begrip. De bedenker is theatermaker-auteur Berthold Gunster (Apeldoorn, 1959). In 2001 begon hij met omdenktrainingen en -workshops. Om alle boeken, boekjes, kaartjes en cadeaus kom je niet heen en de wekelijkse interviewpodcast is inmiddels aan editie 110 toe. Meer dan tien jaar al trekt Berthold volle zalen met zijn theatershows. Zoals verwacht loopt alles anders is zijn derde langlopende productie.
Het gekrioel aan de linkerzijde van de grote zaal van Ogterop even voor aanvang, moet vanaf het balkon in het oog zijn gesprongen. De zestig plaatsen van Businessclub Meppel voor de voorstelling Zoals verwacht loopt alles anders, worden spontaan herverdeeld. Als het licht dimt, zitten de meesten naast hun partner of hun gast. Zo niet, dan betekent dat een extra netwerkkans.
Persoonlijke diepgang
Berthold Gunster wordt bijgestaan door vier muzikanten en door zoon Beer als assistent. Hij houdt zijn vader een spiegel voor, en niet zo zuinig ook. Dit geeft, behalve een komisch effect, ook persoonlijke diepgang. De verwachtingen, wensen en werkelijkheid in de ouder-kindrelatie worden levend en herkenbaar.
Omdenken begint bij ja zeggen tegen de realiteit, gevolgd door kijken welke nieuwe mogelijkheden dan ontstaan. ‘Wat zou kunnen?’ in plaats van ‘Wat zou moeten?’
Klinkt goed, maar doe het maar eens… Ook wanneer loslaten aantoonbaar beter werkt, willen ondernemers in control blijven. Daar wijst navraag onder BC’ers na afloop althans op.
Als-dan-leven
Omdenken betekent de ‘dwangmatige oplossingsreflex’ overwinnen. Berthold waarschuwt voor wat hij een ‘als-dan-leven’ noemt: “Als ik dit-en-dat (niet) zou doen, dan zou ik…” Dit gaat namelijk voorbij aan de realiteit. In plaats daarvan kun je beter de vraag stellen: “Als ik nú niet stop met doen wat ik niet wil, wanneer dan wel?”
Johan Debbenhof
vrijdag 28 april 2023