Vanuit ‘studio Sukade’ leidde Thomas ‘Cook’ van Mechelen de tweede online editie van BC Cooking. De bereiding van de driegangen-kerstmenu’s vond op 35 locaties simultaan plaats.  

De dag tevoren waren de ingrediënten thuisbezorgd. Sukade had er flink werk mee gehad. Alleen al het vullen en het juist nummeren van de bakjes. Op Zoom had iedereen zich om zes uur verzameld. Ruim 100 deelnemers, verdeeld over 35 locaties, een dozijn mét webcam voor een kijkje in de keuken. Berry met de theedoek over de schouder en zijn culinaire voorkomen, zag eruit als een gearriveerde chef-kok. Het Zoomraam gaf een vrolijke aanblik, al kon je aan de gelaatsuitdrukkingen goed zien dat het er serieus aan toe ging.

De gerechten vroegen nogal wat van de deelnemers:

  • VOOR: In zoutkorst gegaarde knolselderij met geroosterde avocado, wasabi-mayonaise en dim sum.
  • HOOFD: Rosé gebraden sukade met braadjus, aardpeer gegaard in hooiboter en pomme dauphine.
  • NA: Pain perdu met zacht gegaarde peertjes, crème anglaise en parfait van speculaas.

“Annemieke en ik hadden onze vrolijke buren Maurice Oldekamp en Annemarie Viellevoye uitgenodigd”, vertelt Jan-Peter van Leeuwen (I need it). “Twee paren uit twee huishoudens, alles coronaproof en volgens de regels. Aan tafel hadden wij voldoende ruimte. We hebben met twee aan de ene kant en twee aan de andere kant van het spoeleiland gewerkt. Verder handen wassen, en bestek, pannen, borden meteen in de vaatwasser. Het was goed op elkaar afgestemd keukenteamwerk.”

Pomme spul
Op de chat konden deelnemers zich uiten met vragen en opmerkingen.
– Ik heb maar één ei en het is best waterig.
– Bij ons ook.
– De mijne gaat niet goed. Het wordt geen bol.
– Moet dat pomme spul in de oven?
– Die bakplaat moet in de vriezer??
Oei, inderdaad, niet iedereen heeft een vriezer maatje-Sukade in huis…
Liesbeth bracht redding. “Is het een idee om ze buiten te zetten? Is het koud genoeg?”
“Thomas: “Goed idee.”

“Wij hoefden niet naar buiten, want onze vriezer was groot genoeg voor de bakplaat”, aldus Jan-Peter. “Het beslag van de pomme dauphine was niet ons beste begin, en als de basis rammelt kun je niet verwachten dat het zo wonderschoon uit de olie komt zoals een chef-kok dat regelt. Olie in een te kleine pan op de juiste temperatuur houden is moeilijk. Op frituren hadden we niet gerekend, dus ik had Liesbeth geappt: volgende keer graag een frituurpan bijleveren :). We hebben het zooitje uit de olie gehaald en een paar keer herhaald dat de smaak goed was. Wat het aankijken niet waard was hebben we goed gepraat en er smakelijk om gelachen. Voor de rest was de smaak voortreffelijk.”

Horecaans
Dit bleek ook uit de chat. “We vinden het echt heerlijk!!” (Chantal) “Het is ongelofelijk lekker! Wauw!” (Janny), “Lekkerrrrrrrrrrr!!” (Wim M.), “Top gelukt. De leidinggevende had het hier weer prima voor elkaar.” (Gert), “Dit is zo intens lekker.” (Eline)
En dat was alleen nog maar het voorgerecht.
Thomas onthulde tijdens de workshop een aantal begrippen uit het ‘Horecaans’, een sterk door het Frans beïnvloede taal: “deglaceren, zeg maar afblussen”, “crème anglais, een mooi woord voor vanillevla”, of “pain perdu, eigenlijk een soort wentelteefjes”.

Tussen de gangen door besprak Joleen in het kort de wijnen en gaf Bianca stylingtips voor de kersttafel. Een mooie wijn-deco-combinatie om te onthouden: bewaar de kurken, voorzie ze van een sneetje en hergebruik ze om op tafel naamkaartjes in te presenteren.

Platte prakjes
“Ik dacht: hoeveel steelpannen heeft die man? Ik heb er één!” aldus  Erik Venema (Venema BI) na afloop van de avond. “De toefjes die in de diepvries moesten, waren platte prakjes geworden en kwamen als een soort aardappel-kletskoek uit de frituurpan. Doordrenkt met vet natuurlijk. Toch was het voor de rest best goed gelukt. Ik had mijn ontzettende best gedaan op de opmaak, want die Sukade-bon was echt wat voor mij. Moet je alleen niet pas de foto’s opsturen nadat Liesbeth de winnaar bekend had gemaakt.”
De jury loofde de dinerbon voor twee bij restaurant Sukade uit aan Debbie Schwering (Werkplan) voor het mooist opgemaakte bordje. De prijs voor de gezelligste foto, een kerststukje van Bloemen Petersen, ging naar Erwin Rollema van VConsyst.

Johan Debbenhof
10 december 2020