De vrijdagmiddag was de opmaat voor een zomers Grachtenfestivalweekend. Boven Meppel brandde de zon, maar de zonnebrand kon in de tas blijven; we vertoefden dit jaar niet aan de Stoombootkade, maar onder de parasols van het speciaal gereserveerde Businessclubterras aan de zijkant van Sukade.

“Bij Sukade worden we voorzien van lekker eten en drinken”, stond in de aankondiging. Hier was geen woord van gelogen. Het exclusieve BC-terras zorgde ervoor dat Joleen en haar team de culinaire heerlijkheden zonder misverstanden of scheve ogen konden ronddelen.

Acute bescheidenheid
Het Grachtenfestival was bij uitstek geschikt om introducés wat BC-sfeer te laten snuiven. Wie voor het aangekondigde BC-bungee-roeiteam was gekomen, moest een tegenvallertje incasseren. De laatste pubquizwinnaars zouden acte de présence geven, aangevuld met een handjevol anderen. Mailtjes en berichtjes hadden echter niet tot een hausse aan aanmeldingen geleid. Fysieke ongemakken of de gedachte daaraan weerhielden de meesten van deelname. Anderen hadden last van acute bescheidenheid of zelfkennis. “Ik voelde me niet geroepen. Je moet je eigen kwaliteiten kennen”, verklaarde een anonieme twee meter lange persoon met zonnebril en makelaarsachtergrond.

Buffelen tot de rek eruit is
Bungee-roeien is roeien tegen een elastiek. Zo ver mogelijk buffelen tot de rek eruit is en de sloep onverbiddelijk in de achteruit gaat. Omdat het restaurant er dit jaar tussen stond, kregen we van het spektakel niets mee. De gesprekken, de hapjes en de drankjes waren voor de gasten te prettig om zich aan het samenzijn te onttrekken. Navraag leerde dat de wedstrijd opnieuw was gewonnen door Sloeproeivereniging De Reest. Bakker Technisch Installatie Bureau sleepte de tweede plaats in de wacht. “Het hoogst haalbare”, meende de teamcaptain.

Maar wacht even… Ilse en Sonja, die zich later bij het gezelschap voegden, hadden wél meegebungeed, in het team van damesrugbyclub The Black Panthers. Bewondering en eervolle vermeldingen waren hun deel.
Gerwin van het winnende pubquizkwartet, had graag in de boot gezeten en stroopte de mouwen al op. Volgend jaar móeten we toch meedoen, vond hij. En rondom de tafels dienden zich achter de glazen alsnog andere welwillende deelnemers aan. Martijn Kist kandideerde zichzelf alvast als ‘roeptoeter’. We zullen het meemaken. Nog ongeveer 364 nachtjes slapen.

Johan Debbenhof
vrijdag 9 juni 2023

Op donderdag 29 juni vindt in Wanneperveen bij Elly’s Beach en Bistro de seizoensafsluiting plaats.
Heb je je nog niet aangemeld, dan kan dat hier.