De weersomstandigheden tijdens het Grachtenfestival waren ideaal voor een zorgeloze namiddag buiten op de Stoombootkade, waar BCM te gast was. Aan stickers op de borst kon je ze direct herkennen. De medewerkers van Sukade wisten dus waar ze met hapjes en haring heen moesten…

Meppel hervatte na twee festival-loze jaren de traditie van de bungee-roei-contest. Daarbij is het de bedoeling over het water te knallen met een boot die aan een (horizontaal gespannen) elastiek vastzit. De opdracht: roeien tot de rek eruit is. Zeven teams met elk één roeper en acht roeiers (m/v/x) deden wie het verste kon; om de beurt, allemaal met dezelfde spanen in de dezelfde sloep.

Zeer gemotiveerd
Het team van TIB Bakker, dat aan de finale begon met het beste resultaat, oogde zeer gemotiveerd. In 2019 was de beker nét voor hun neus weggekaapt door de gemeente Meppel. “Deze keer moet dat anders”, aldus een teamwoordvoerder in de pauze. “We zijn zo’n beetje de eeuwige tweede. Maar nu ziet het er veelbelovend uit. We gáán ervoor!”
En ja hoor, in de eindstrijd hielden zij de oude rivaal op 20 centimeter achter zich. Maar de Meppeler Sloeproeivereniging De Reest had het beste voor het laatst bewaard en sleepte alsnog de overwinning in de wacht. Zodoende werden de Zoetemelks van het Meppeler bungee-roeien wéér tweede.

Luid spreken
Ondertussen tikten de luidsprekers van de live-act al vroeg het avondvolume aan, zodat luid spreken aan de statafels geboden was. “Een basiscursus gebarentaal zou misschien iets zijn als volgende activiteit,” suggereerde Eric Grotens met zijn brede Eric-lach.
Ook zonder die cursus lieten de meesten zich niet uit het veld slaan. Een paar slimmerds zetten hun gesprek voort via whatsapp, en tussendoor werden er zelfs mondeling nog zaken gedaan en afspraken gemaakt.
De roeiteams waren ondertussen bijgekomen. Het verschil tussen één en twee bleek bijna anderhalve meter te zijn geweest. In het bungee-roeien op deze afstand is dit pittig te noemen. De sporters van het TIB-team konden er daarom wel mee leven.
Volgend jaar weer een poging?
“Als het aan ons ligt zeker! Al zal het een hele toer worden…”
Joop Zoetemelk won de tour uiteindelijk ook een keer.

Johan Debbenhof
10 juni 2022