Op anderhalve meter van elkaar zaten ruim veertig bezoekers van het BC Prinsjesdagontbijt 2020 aan tafel. Grandcafé De Wheem bewees dat het hiervoor een prachtige entourage biedt. Spreker van dienst was Paul Veld, ondernemer en aanjager/netwerkregisseur van Transport & Logistiek in Regio Zwolle.

Vanaf het ‘kanseltje’ links van de ingang kon hij met microfoon beide vleugels van de zaal bereiken. Centraal in zijn betoog stond de economische ontwikkeling van de ambitieuze Regio Zwolle. “Binnen de Regio is Meppel met de aansluiting van Hoogeveen opgeschoven van de periferie naar het centrum”, aldus Paul, zelf inwoner van Meppel.

Roemvolle winnaar
In het kader van Prinsjesdag speelde hij met de zaal ‘handje op, handje neer’. In quizvorm testte hij de parate kennis van de Miljoenennota in de zaal. Na tien vragen wandelde er een winnaar glorieus naar voren. Met al die miljoenen moest het wel een accountant zijn. En inderdaad, aan de brede lach herkende men onmiddellijk Erik Grotens. Behalve zijn eeuwig terugkerende roem, nam hij een fles Piùna primitivo 2017 mee. “Ik deel hem met mijn tafel, want ik was goed ingefluisterd.”

Regio bevordert samenwerking
Regio Zwolle wil een half miljard binnenslepen van de twintig die Den Haag ter beschikking heeft voor het Groeifonds ten bate van de regio’s. Deze pot is bestemd voor kennisontwikkeling, onderzoek & innovatie en infrastructurele projecten. Het minimum bedrag voor zo’n project is 30 miljoen. Paul Veld: “Je ziet dat hierdoor samenwerking tussen partijen binnen een regio wordt bevorderd.”

“Verdiep je in de mogelijkheden”
Daarnaast heeft Regio Zwolle meer in de aanbieding, zoals het Regionaal Ontwikkelfonds. “Veel ondernemers weten niet eens dat het er is. Daarom bel ik ze persoonlijk op”. Voor bijscholing, omscholing en bij uitstroom kun je tot vijftig procent subsidie krijgen. De subsidies zijn er niet alleen voor personeel, ook ondernemers hebben behoefte om zich bij te scholen. “Mijn appèl is dus: verdiep je in de mogelijkheden die er vanuit de Regio voor ondernemers zijn.”

Johan Debbenhof
17 september 2020

Video Regio Zwolle