MEPPEL – Veertig vroege vogels begonnen de vierde vrijdag van september in de foyer van schouwburg Ogterop. Daar stond het traditionele BC Prinsjesdagontbijt op het menu. Na binnenkomst kon men onmiddellijk gebruikmaken van het luxe buffet. Heerlijk weer gewoon samen aan tafel, in groepjes van vier. 

Toen iedereen bord en mond leeg had, introduceerde de voorzitter Jantina ten Napel (MTH) als de nieuwe penningmeester. Zij volgt Eva Wagterveld op, die ruim vier jaar op de centen van BC Meppel heeft gepast, waarvoor Bart haar namens iedereen bedankte. Uit de financiële hoek trouwens opvallend veel belangstelling voor deze ochtend. Geen wonder, de aanleiding was immers de Rijksbegroting.

Eigen schaduw
Zelden is er op De Derde Dinsdag zo weinig beslissends gebeurd als dit politiek verloren jaar, terwijl er tegelijkertijd juist zoveel te beslissen is. BC-ontbijtspreker was René de Heer, aanjager en pleitbezorger van de Regio Zwolle en wethouder van de IJsselstad. Hij beschreef de Kamerdebatten als ‘een bijna openbare formatie over twee miljard euro, waarbij er niemand is die over zijn eigen schaduw heen stapt’. “Mark Rutte is straks de enige van het vorige kabinet die straks nog op het bordes staat. De rest is weg of onderweg.”

Wie zou er vreemd opkijken als we de Zwollenaar binnenkort terugzien op het Binnenhof? De VVD’er, begin vijftig, beschikt over een ideaal cv om in Den Haag de politiek ‘dichter bij de burger’ te brengen, vooral als die burger buiten de Randstad woont. De Heer – “zeg maar René” – is een communicator met een uitgesproken trots-op-de-regio-profiel.

Vrijwillige basis
Die regionale samenwerking noemt hij ‘een van de belangrijkste dingen die we de afgelopen jaren hebben uitgevonden’. Binnen Regio Zwolle werken 22 gemeenten samen, van Dronten tot Hardenberg en van Elburg tot Hoogeveen. “Het is dankzij deze ‘samenwerking op vrijwillige basis’ dat er connecties met Antwerpen en Rotterdam zijn, een corridorverbinding met de Baltische staten en dat jachtbouwers in Meppel en Zwartewaterland hun handel niet via vrachtwagens, maar over het water kunnen vervoeren.”

De rijksoverheid stuurt gemeenten misschien onverrichter zake het bos in, om de Regio kan ze niet meer heen. “Wanneer je zegt: ‘Wij zijn er samen uit’, dan moet het Rijk wel over de brug komen. Bij de Regiodeals zie je dat. Alles wat wij inleggen wordt door Den Haag verdubbeld. Dit hebben we voor elkaar gekregen door de handen ineen te slaan.”

Johan Debbenhof
24 september 2021