Na Rotterdam ging de Businessclub opnieuw met leden van ICC Parkmanagement de hort op. Ditmaal was Zwolle de bestemming, meer in bijzonder ’s lands eerste volledig industrie-gedreven innovatiecentrum Perron 038 en het PEC-stadion.

Perron 038 aan de zuidzijde van het treinstation is sinds 2019 een locatie waar technici, studenten en ondernemers samenwerken, onderzoeken en experimenteren. Welkom in de wereld van artificial intelligence, robots en cobots, 3D-metaal(!)-printers… Bij leerlingen, studenten en bedrijven staat een stage op deze plek boven aan de verlanglijst. Hier zitten jongeren met de neus boven op nieuwe ontwikkelingen. Sterker nog, ze geven die ontwikkelingen zelf vorm. Niet voor niets luidt de slogan: ‘We maken de toekomst’. Talent behouden voor de regio is een van de doelen.

Eerst proberen, dan investeren
Joost Sterenberg, Perron 038-directeur sinds februari, neemt ons mee naar wat de fabriek van de toekomst zal worden: een machine- en productiefaciliteit waar samenwerkende partijen met technische noviteiten aan de slag gaan. Hij legt uit wat additive manufactoring inhoudt, met het beginsel ’testing before investing’. Vrij vertaald: eerst goed proberen, dan investeren. Interessant voor ondernemers met een innovatiewens die zelf niet de omvang of de middelen hebben – het leeuwendeel van de maakindustrie dus.

Perron 038 telt nu 21 partners, bijna evenveel als de 22 gemeenten van de Regio Zwolle. Deze bedrijven concentreren zich ten westen van Zwolle, plus een paar in Twente. Meppel is nog een witte vlek. Opvallend, gezien de warme banden met Kennispoort Zwolle…
De uitnodiging is helder.

‘Connectie voelt heel logisch’
Meppel maakt deel uit van de vierde economische regio van het land. Voor Dimitri (Time Star Media) ‘voelt de connectie met Zwolle heel logisch’. Hij maakte mee hoe de Meppeler samenwerking Time To Speak er vaste voet en hoe meer opdrachtgevers uit het Zwolse zich aandienden. De speciaal georganiseerde havendiners zijn illustratief voor die dynamiek. Eilt Staal, bij PEC directeur Regio Zwolle United, zet uiteen hoe de bvo haar maatschappelijke rol invult.
Met een luxe warm buffet achter de knopen nemen we iets voor achten plaats op de C-tribune. Hier gedragen de meesten zich netjes. Wel moet één enthousiasteling van het Meppeler gezelschap die zich zo te horen in het ‘verkeerde’ vak waant, in toom worden gehouden…

Transfer
De Zwollenaren missen tegen Telstar veel kansen, maar de 2-0-winst zet ze op pole position voor promotie. Uitblinker Thomas van den Belt scoort beide goals. Het is niet voor niets dat hij volgend jaar bij Feijenoord speelt, aldus tribunecommentator Gert. Zonder de 21-jarige middenvelder wordt handhaven op het hoogste plan al een ambitieuze doelstelling voor Zwolle, analyseert hij. De touringcarondernemer heeft hem dan wel niet zelf gescout, het talent had hij beslist al vroeg ontdekt.
Op de terugweg diept Gert achter in de bus de beschouwing verder uit: voor Feijenoord maakt deze Van den Belt mede de toekomst.

Johan Debbenhof
14 april 2023