MEPPEL – De Businessclub beleefde op deze rillerige novemberdag een eiwitrijke avond. Om te beginnen tijdens het bezoek aan Distribugs, een kennismaking met de toepassing van insecten als proteïnebron. Daarna was het tijd voor eiwitten in meer traditionele vorm bij restaurant Meaters.

Distribugs, gevestigd in het Fieldlab Circulair Ondernemen bij Agrifirm aan het Noordeinde, was voor de meesten nog een grote onbekende. In de ontvangstruimte verwelkomde Stephan drie gasten én een nieuw lid: 22Marketing. Namens dit bureau uit Genemuiden waren Rinske Westhoff en Iris Hoeksema aanwezig.
Daarna stak de gastheer van wal met een portie live infotainment. Geert ‘ik-vertel-altijd-gewoon-door-hoor’ Kuipers, agrarische afkomst, Wageningen-achtergrond, 47 en veel energie, rebel with a cause (and a drive), geeft sinds twee jaar leiding aan Distribugs in Meppel.

Zonde om weg te gooien
Het bedrijf levert kant-en-klare producten waarin insecten zijn verwerkt aan supermarkten, webshops, horecagroothandels, cateraars, restaurants en festivals, en ingrediënten aan de voedingsindustrie. De ecologische voetafdruk van het procedé is klein. Er is nauwelijks CO2-uitstoot, de waterbehoefte is gering. En de diertjes hebben reststromen van de voedselproductie op hun menu. Circulairder is nauwelijks denkbaar. Bierbostel is bijvoorbeeld zo’n reststroom van de bierindustrie, waar nog 27 procent eiwit in zit. “Zonde om weg te gooien.”

Verreweg het meeste gaat de grens over, van Europa, Canada tot China, ‘omdat daar meer mensen wonen dan in Nederland’. Verder ontwikkelen en onderzoeken leerlingen en studenten bij Distribugs in het eerste ‘proteïneatelier’ van Nederland nieuwe producten en toepassingen, zoals manieren om eiwitten uit insecten te gebruiken. Bierbostel als vleesvervanger is een doorbraak uit het proteïneatelier. Momenteel wordt de businesscase opgezet. Op dit ogenblik zijn hier zo veertien jongeren van voortgezet onderwijs tot universiteit aan de slag. “Ze mogen alles doen zolang het verkocht wordt”, vertelt Geert. Want er moet geld verdiend worden. “Freewheelen = opzouten.”

Distribugs Meppel is actief in de markt en werkt samen met locaties elders. Meppel kiest bewust voor kleinschalig en handmatig. Bij een partner in Bremen gebeurt alles grootschalig en geautomatiseerd. Vorig jaar nam een klanten, opdrachtgevers en producten van De Krekerij uit Rotterdam over na een faillissement – bij de Businessclub was dit productiebedrijf nog bekend van het gedenkwaardige bezoek aan Blue City.

Koning
In februari vereerde koning Willem Alexander Distribugs met een bezoek. Voor het imago in bepaalde landen is dat geweldig. “Sommigen doen hier wat lacherig over het Koninklijk Huis,” zegt Geert, “maar in een land als China redeneren ze: als de kóning bij jou in je bedrijf komt, hoe goed moet het product dan wel niet zijn.”
In de voetsporen van de vorst nam ook de Businessclub in deze keuken een kijkje. In de tussenruimte staan platte kratten opgestapeld met per krat twee kilo krioelende meelwormen, wachtend op verwerking. Het idee is voor veel bezoekers behoorlijk wennen, en sommigen geven alvast aan dat dat wennen nooit zal lukken.
Toch zie je een verschuiving in het imago van het insect op tafel. “Iedereen wil weten wat-ie eet tótdat-ie weet wat-ie eet”, was een van de doordenkertjes waar Geert mee strooide. Inmiddels is het geijkte hè bah of brrr bij steeds meer mensen omgebogen naar toch maar es proberen en ik sta overal voor open. Ook in dit gezelschap is dat merkbaar. Marketingtechnisch blijft een naam met ‘insect’ erin echter nog steeds ‘niet geil’, zoals de directeur het verwoordt. Wat goed beschouwd onterecht is, zo geeft hij aan: “Goed voor de sport en voor de seks, want er zit veel arginine in.”

Nu kon een proef op de som natuurlijk niet uitblijven. Behalve een aspergebitterbal kreeg iedereen een sprinkhaanloempia en een broodje meelwormburger geserveerd. Er werd flink toegehapt, door sommigen gretig, door anderen nog voorzichtig.

Meaters!
Na een korte wandeling door de vochtigheid ging het feest verder bij Meaters aan de Grote Kerkstraat. Maarten van Oosten vertelde een stuk recente horecageschiedenis waarin uit gebeurtenissen met doses geluk, pech die toch geluk bleek, koppigheid, verstand en misverstand, toeval en relatiebeheer een restaurant ontstond dat een aanwinst blijkt voor de stad. Dit mieterse restaurant was nu boven en beneden geheel gevuld voor informeel samenzijn, vleesgerechten en ‘vergeten groenten’ om niet snel te vergeten. Ook het nagerecht was ruim voorradig, dus na al het voorgaande erg knap om het bord helemaal leeg te eten. Wat in veel gevallen toch (bijna) lukte. Zonde om weg te gooien.

Johan Debbenhof
woensdag 20 november 2024