“Ik ben even benieuwd, wie zijn er al aanwezig?” Aan die beginvraag kon je merken dat het geen doorsnee-editie van de BC-quiz was. “Waar is het geluid?” (Wim de P.), “Bovenaan klikken op unmute” (Liesbeth). De quiz was nog nooit op zoveel locaties tegelijk gespeeld. Achttien maar liefst: de studio van Time Star Media en zeventien huis- of andere kamers.

Geen pubquiz deze keer, geen groepjes, maar individueel via de Kahoot!-app. Vermakelaar Vincent van Leth overhandigde de voorzitter na diens welkomstwoord op anderhalve meter een Bart Lever-worst. Volgens de wet op de giften en de gunsten is dat toegestaan, omdat een worst niet als een gunst wordt aangemerkt zolang je hem alleen voorhoudt en de ontvanger niet zichtbaar hapt. Dus ging Bart er snel vandoor en liet de presentatie aan Vincent over. Deze maakte het quizzen extra pittig door voor de linkerhelft van de antwoorden te gaan staan.

Haantjes-app
Bij deze quiz werd al ruim een week van tevoren werd over de uitslag gecorrespondeerd. André Kist en Gert Boerhof werden betrapt op appen over hun beider winstkansen. Gert kwam uiteindelijk niet zo uit de verf als hij voor ogen had. Hij miste mogelijk de groepsdynamiek en ontpopte zich als een wat tamme chatter (nul chats). Veel vragen gingen over de BC Meppel-leden en over de geschiedenis van de Businessclub. Ook moesten de deelnemers liedteksten zien te herkennen (of raden).

In de prijzen
Glorieuze winnaar was Tom Molenkamp. Wel moet gezegd worden dat er twee vragen over Zuiderlicht Business + Finance Support werden gesteld, maar hij was in zijn beantwoording zo snel dat Google en Wikipedia hem niet hadden kunnen bijhouden. Tom sleepte een dinerbon van 75 euro in de wacht, te besteden bij een restaurant naar keuze, mits aangesloten bij BC Meppel. André – Kahoot!-schuilnaam ‘Bassie’ – dreigde tweede te worden, maar Marco kaapte bij de laatste vraag ‘de liefdesbox’ van Ludiek voor zijn neus weg. Geen probleem, want een taart van Banketbakkerij Nijstad is ook niet te versmaden. Van de troostprijzen viel die van Tineke het meest op. Zij eindigde vierde en ging met een portable was-droogcombinatie naar huis. O nee, ze was al thuis.


Johan Debbenhof
23 april 2020