Een zonovergoten dag in de laatste zomermaand. Tafels gereed, parasols omhoog. Bekoorlijk is de ambiance van de tuin achter de Havixhorst. Welkomstdrankjes, amuses, gevulde glazen, buffet warm en koud, vriendelijke bediening; er is zelfs een butler. Alle ingrediënten voor de aftrap van het seizoen 2021-2022 van BC Meppel.

Na vijf uur loopt het terras vlot vol. Opgetogen begroetingen: een elleboog, een boks, een korte zwaai met glimlach. Men onderdrukt de eerste neiging te blijven staan en zoekt een plekje aan een van de grote ronde tafels. Bijpraten of kennismaken.

Het gezelschap wordt gesplitst voor de wijnproeverij, geleid door Chris Wijland. De wijnkelder van de Havixhorst is voor de meesten een niet eerder gesmaakt genoegen. “Dit heeft wel wat!” meent Bart Lever.

Kakelen
Omdat Chris een meerjarige internationale Engelstalige opleiding heeft voltooid met lessen in de Benelux en Duitsland, mag hij zich in Nederland geen vinoloog noemen, vertelt hij. Dat doet hij dan ook niet. Wel doet hij wat je hoopt dat een vinoloog doet: zijn gasten toegewijd meevoeren in de wereld van de wijn.
Het moet voor hem soms vermakelijk zijn om sommige would-be-connaisseurs over wijn te horen kakelen. Zijn vraag “Is er ook een wijnkenner hier?” wordt beantwoord met een bescheiden geroezemoes. “Ik drink veel wijn”, wil Gert best erkennen…

Wat volgt is een ‘blinde proeverij’ met in de eerste ronde drie witte, in de tweede ronde drie rode naast elkaar. Van tevoren wordt er niets of nauwelijks iets verteld. Wat proef je zoal? Welke smaken zijn dominant? Welke druif is het? Waar komt hij vandaan? “Durf te roepen!” spoort Chris aan. Sommigen durven dat inderdaad. Gaandeweg onthult hij welke wonderen zich in de glazen schuilhouden. De magisch-mystieke wijntaal is hem daarbij behulpzaam: “De Riesling is een druif die heel goed kan laten zien waar hij vandaan komt.”

Smaakdrager
Wijland junior wil graag het populaire vooroordeel tegen zoet rechtzetten. “Net als vet is suiker een smaakdrager. Voor de meeste complexiteit kom je dan ook bij zoete wijnen terecht. Waar het bij veel goede wijnen om gaat is de zoet-zuurbalans. Van zuren gaat je speeksel lopen, wat zorgt dat je telkens weer een nieuwe slok wilt nemen.”
“O… dus daar kun je niks aan doen!”, constateert Bart.
De presentatie kan in het gezelschap rekenen op waardering. “Het verhaal is een onderdeel van wat je proeft”, stelt Bart. “Daardoor krijgt de wijn meer lading. Het verhaal bepaalt toch en beetje de smaak.”
Voordat de groep 1 de kelder verlaat, wordt een winnaar aangewezen. Het zou ook eens niet: Gert Boerhof! Bij groep 2 is het Gert Loijenga die met de eer gaat strijken. De Gerten krijgen als prijs een wijnkistje met inhoud mee naar huis.

Buiten wordt de bijeenkomst in alle ongedwongenheid voortgezet.
Voor het donker thuis lukt niet meer.

Johan Debbenhof
8 september 2021