Donderdagavond 11 februari om 19.49 uur werd het nog onbekende BC Meppel-lid Femke van Hoov ontvoerd voor de ogen van de andere BC’ers. Ontvoering was een primeur in 29 jaar clubhistorie. In zes speurteams gingen de getuigen samen naar Femke op zoek.

Soms gaat werk voor het meisje, ook al wordt dat meisje gekidnapt. Bij Villa Kalkoven kregen ze net die dag een prachtige bestelling binnen. “Diner aan huis met wijn op acht adressen tegelijk,” vertelt Stefan Hoekstra, “de hele familie aan het diner om samen via zoom moeders verjaardag te vieren.” Stefan had zich samen met collega Thijs de Lange opgegeven voor de Escape Room-avond. ’s Middags kregen ze bericht dat het verjaardagsdiner doorging, maar dan een week later. “Dubbel goed nieuws, want nu konden wij er vanavond toch bij zijn.”

Het werd een zoektocht langs de juiste scherminstellingen en de juiste puzzels. Spelleider Wouter ten Kate (The Great Escape) gaf teams een extra aanwijzing als dat nodig was. Stefan Grit (West Brinck Acquisitie): “Ik heb zeker een paar keer gedacht: hoe nu verder? De tips kwamen op de juiste momenten. Ik heb mij goed vermaakt, de tijd vloog voorbij.”

Youngsters
“Escape Room had ik nog nooit gedaan, ook niet in het echt,” verklaart André Kist (Roan Fashion). “Ik wist niet wat ik kon verwachten. Ik dacht: het zal wel iets met raadsels zijn.” Dat klopte inderdaad, maar er werd nog meer gevraagd. Zoeken bijvoorbeeld, en het liefst snel. André: “Ik roep blij: ik heb het gevonden! En meteen hoor ik: ‘Die hebben we al!’. Onze youngster Dominique Petersen was wel goed in snel opzoeken …”

Dit voordeel van de jeugd openbaarde zich ook bij andere teams. Mede daardoor stak het team van Eva, Eline, Anouk, Erwin en Stijn met kop en schouders boven de rest uit. Met name Stijn de Boer (Restaurant Sukade) werd genoemd. Anouk: “Hij – en ook Eline – zag heel veel al meteen, terwijl ik die dingen nog niet eens had ontdekt. Mooi om te zien hoe nu eens de jongeren het voortouw namen.”

Goed doorstaan
De oplossing werd door iedereen gevonden, er zijn veel beelden langs geflitst, maar niet de bevrijding van de arme Femke. Navraag leert dat ook zij de avond zonder blijvend letsel heeft doorstaan. Van de kidnappers ontbreekt echter elk spoor …

Johan Debbenhof, 11 februari 2021