Meppel, woensdagavond 3 oktober, samen koken bij Kookstudio Dineritalia. Boven in de Gasfabriek echoden geanimeerde stemmen door de ruimte. De akoestiek is hier zo bijzonder dat het zelfs Dick ten Klooster zelden lukte erbovenuit te komen.

Gastvrouwen Beatrice en Alessia hadden de zaakjes goedgeorganiseerd. Ze verdeelden de dertig BC’ers in groepjes, die elk een afgemeten
taak kregen. De deelnemers deden hun best alsof ze nooit anders gedaan hadden. Het
werk vergde dan ook toewijding en concentratie.

Stuurlui
Pastadeeg werd gekneed, bemeeld en gemangeld tot fraaie flinterdunne rechthoeken. Even verderop kreeg het geheel na het toevoegen van vulling en wat vouwkunsten de vorm van ravioli.

Elders werd met vlees of mozzarella tot ballen verwerkt en later in pannen met olie gefrituurd. Weer anderen ontfermden zich over de carne alle pizzaiola. Ondertussen staken de beste stuurlui regelmatig van wal bij andere tafels dan hun eigen.

Me-tootje

Zo heb je voor je het weet vier gangen op tafel, waarvan de laatste, bestaande uit tiramisu met fruit in plaats van koffie en drank, voor een koolhydratenexplosie zorgde. Een ‘Me-tootje’, aldus Joost Bruggeman (nader gedefinieerd als ‘het dessert die je wist dat zou komen en waarvan je er zelf ook eentje krijgt’).

De deelnemers krijgen de recepten toegestuurd.