Op donderdag 3 maart stond bij BC Meppel een dropping op het programma. Start 16.30 uur in Havelte bij Ludiek. Niet ’s nachts geblinddoekt in de duisternis naar een geheime plek, maar op klaarlichte dag in de zon per bus van Havelte naar Holtinge. De eerste ‘beperkingsloze’ bijeenkomst sinds heel lang, en dat was voelbaar. Op het korte traject was de sfeer als bij een schoolreisje van kinderen die allang niet meer op schoolreis zijn geweest. Aan de Holtingerweg werden vier groepen één voor één ‘gedropt’.

De zonnige dropping kreeg het karakter van een wandeling. “Die term ‘dropping’ was ook meer promotie”, lacht voorzitter Bart Lever. Een dropping light dus. Ultralight zelfs, want kaartjes met de route werden bijgeleverd.
“De eerste gedachte die ik kreeg was: gaat dat wel goed met al die eigenwijze ondernemers?” zegt Agnes Kikkert. “Wat je dan nodig hebt, is een goede leider. Iemand die je dwars door de bossen loodst. Maar wij hadden Menno.” De flamboyante adviseur bleek een avontuurlijke kaartlezer. ‘Dan gaan we over dat hekje’. ‘Dat is een mooi pad’. Zodoende sjokte er bij de golfclub een negental wandelaars tussen de greens die naar Menno’s aanwijzingen hadden geluisterd.
De juiste richting bleef een constant aandachtspunt. ‘Hier aan het eind rechtsaf, dan kunnen we daar langs het kerkje.’ Agnes: “Toen wij twee keer een andere groep waren tegengekomen, gingen rondom mij toch de telefoons aan. We hebben de voorhoede met daarin de leider teruggeroepen en zijn omgedraaid. Niemand volgde hem meer. Toen kwam het goed.”

Het doel was om op tijd voor de maaltijd terug te zijn bij Ludiek. Dat lukte ruimschoots. Zo ongeveer de hele club kwam tegelijk aan. “We zijn allemaal een van de eersten”, constateerde een deelnemer uit groep 3.
Op het terras werden uit een megafles Taittinger de champagneglazen gevuld, gevolgd door amuses/voorgerechtjes. Toen het frisser werd ging de hele club naar binnen, waar de tafels al gedekt waren. De stemming bleef uitgelaten. Het liep tegen kwart voor tien eer de allerlaatsten weg waren…

Johan Debbenhof
3 maart 2022