MEPPEL – In The Green Room aan de Steenwijkerstraatweg genieten we om te beginnen in goed gezelschap van een smakelijk, gevarieerd buffet. Om zeven uur wandelen we door het pand naar Studio 2 voor de presentatie van Sayma Kuipers over werkgeluk, samenwerken en leiderschap.

Het is de eerste keer dat Sayma Kuipers, veel actief in West- en Midden-Nederland, dit verhaal in haar eigen stad houdt. “Het is hier net een kleuterklas” is meer dan een prikkelende titel. De herkenbare uitroep duidt doorgaans op vermeend ‘kinderachtig’ gedrag. Terwijl Sayma juist een pleidooi houdt om je af en toe als een kleuter te gedragen. “We zijn veel te goed geworden in volwassen zijn”, zegt zij.

De aandacht gaat vanavond uit naar wat wij als volwassen kleuters van kleuters kunnen leren. Bovenal is dat: meer spelen. Tijdens het spelen ervaar je geen tijd. Je gaat namelijk helemaal op in wat je doet. De gevolgen van deze ‘werk’-houding zijn niet te onderschatten. Verliefdheidsstoffen komen hierbij vrij en dat pakt maar wat goed uit: nadenken gaat sneller en beter, emoties registreer je intenser, je bent loyaler, optimistischer en staat meer open voor nieuwe informatie en ervaringen.

Tegeltje
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je door slechts twintig procent van de tijd aan iets écht leuks te besteden, andere activiteiten ook leuker gaat vinden. “Als je iets doet waar je van houdt leer je meer houden van alles wat je doet”, aldus Sayma. Een eyeopener die direct een tegeltjesstatus verdient.

Werkgeluk is de sleutel tot succes. Kwaliteit en productiviteit zijn gebaat bij voldoende speelruimte. Hoe creëer je die als leidinggevende?
Zorg voor psychologische veiligheid. Daar tegenover staat psychologische onveiligheid. Hiervan is sprake wanneer je (met recht) bang bent voor buitensluiting of afwijzing, met als resultaat dat je geen bijdrage aan het team of het bedrijf durft te leveren.
‘Onveilig’ wordt nog wel eens verward met ‘oncomfortabel’, waarschuwt Sayma. Maar oncomfortabel is nog niet onveilig. Sterker nog, oncomfortabele situaties zoeken helpt je om persoonlijk te groeien.

Samenwerken in de leermodus
De combinatie van hoge prestatienormen en psychologische veiligheid (fouten maken mag!), brengt medewerkers in de leermodus – en dat is waar je ze volgens Sayma Kuipers wilt hebben. Hier komt het op de kunst van het samenwerken aan: gebruikmaken van elkaars sterke punten. Van de kleuter leer je hoe je dit aanpakt: onbevangen, nieuwsgierig, lekker beginnen.
Maak tijd vrij voor elkaar en zorg dat de teamleden tijd voor elkaar nemen. “Dat geldt hier in de Businessclub ook,” aldus Sayma, “naarmate je elkaar beter kent, zoek je elkaar sneller op.”
Omdat we individueel zo anders zijn, moeten we ons collectiever gedragen, stelt zij. Een team is de beste methode om die verschillen te benutten. In dat licht kan een team onorthodox, dynamisch, speels tot stand komen. Zo kun je bijvoorbeeld de wens van de klant ‘pitchen’ onder medewerkers. Wie in de opdracht een rol voor zichzelf ziet weggelegd, meldt zich aan. Op deze manier vormt zich een kundig en gemotiveerd team.

Afvinken
Vóór het betreden van de studio heeft iedereen een vrolijke A4 meegekregen met de opdracht hierop alles af te vinken wat we die avond gezien of gehoord hebben. De antwoorden zijn altijd goed – en in dat geval krijg je het boek Het is hier net een Kleuterklas van Sayma Kuipers mee naar huis. Ondertitel: ‘Waarom medewerkers beter functioneren als je ze serieus neemt en speelruimte geeft’.

Johan Debbenhof
dinsdag 7 mei 2024

NB
Op donderdag 23 mei gaan we drie bedrijven in Meppel bezoeken op de fiets. Tegelijk is dit een driegangenbuffet, met één buffet bij elke stop. Aanmelden kan hier.