De wijn-en-spijsroute door Meppel was vermakelijk (dankzij de gasten) en leerzaam (dankzij de quiz). Onbevangen en openhartig werd er gesproken over zaken, de arbeidsmarktontwikkelingen, schoolherinneringen, huwelijksaanzoeken, successen en leermomenten.

“Hebben we daar wel tijd voor?” vroeg een bestuurslid tijdens het voorgerecht. “Niet stressen, ’t is na zessen”, stelde Ton van Maanen gerust.
Inderdaad, een super-relaxte bijeenkomst was het deze donderdagavond. De gasten kregen in drie groepen drie gangen en drie wijnen voorgeschoteld, verdeeld over drie etablissementen. Voor de wijn-en-spijsroute door Meppel was Werkplan uitzendbureau het vertrekpunt. De spijzen in Het Postkantoor, Sukade en De Nachtwacht waren uit de kunst, de wijnen bijpassend.

Dr. Google
De rode lijn van de avond was een pittige quiz met historische weetjes langs de route. Sommigen raadpleegden bij tijd en wijle de online souffleur. “Alles valt te googelen”, aldus Annigje. Enkel dr. Google wist dat Piet Koopmans (de winkel!) al sinds 1845 bestond (de vier winnaars hadden dit trouwens fout). Oud? Valt mee. Cary Olinga vulde 175 als jaartal in. Weliswaar onjuist, maar toevallig exact het aantal jaren sinds de opening van de hoedenwinkel! Veel andere antwoorden had ze wel goed, want zij pakte brons.

Achter het net
Bij De Nachtwacht vond de afsluitende borrel & babbel plaats. De voorzitter begon de bekendmaking van de uitslag met het nieuws dat Gert Boerhof achter het net viste. De groepsvervoerondernemer had op de vraag hoelang Banketbakkerij Nijstad bestond “1974, dus 36 jaar” geantwoord. Voor Gerts gemoedsrust: een juiste berekening had zijn rangschikking niet beïnvloed. Daarvoor was het gat te groot. Debbie Mulder-Schwering viel wel in de prijzen. Zij veroverde zilver. De eerste plek was – niet voor het eerst in de BC-quizgeschiedenis – voor André Kist, die 21 van de 24 vragen juist had. Hij meende trouwens dat Nijstad 1974 jaar bestond, wat wel goed werd gerekend. Een vierde plek gaf ook Ton van Maanen recht op een etentje voor het winnaarskwartet. Alle vier behoorden ze tot de groene groep. Het bewijs dat gul delen loont.
Een gedachte die bij uitstek past bij BC Meppel, zeker op een avond als deze.

Johan Debbenhof, 6 februari 2020