HAVELTE – “Het weer is fantastisch. En als ik zo rondkijk de mensen ook.” Er viel weinig in te brengen tegen de woorden van de goedlachse vicevoorzitter Erwin bij aanvang van de laatste BC-bijeenkomst van ’23-’24 op het terras van Ludiek in Havelte.

Het zag eruit als een feestje en het was een feestje. Bij de heren domineerden– alsof het was afgesproken – kaki kniebroeken met daarop een polo, veelal blauw en soms een groenige tint. Tom en Menno waren de enige paradijsvogels; zij durfden oranje aan, niet voetbal-fel maar zomerzonnig. Veel dames waren in rok of jurk getooid, wat zorgde voor een rijke variatie aan fleurigheid. Combinaties met smaakvol op elkaar afgestemde accessoires, tasjes en schoenen, sprongen in het oog. En een hoedje staat sommigen wel heel erg goed…

‘Daar teken ik voor’
Fantastisch weer, jazeker. Maar dat hoogzomerse is Bart toch wat te veel van het goede. “Zo tussen de 19 en 23 graden, daar teken ik voor,” aldus de notaris. Over ludiek gesproken? “O ja! Inderdaad, ik maak veel meer grappen dan ikzelf door heb.” Zoals verreweg de meesten bleef hij dan ook onder de overkapping van de ‘Ibiza-tent’, waar af en toe nog een briesje langs de wangen blies. Een groep aan de lange tafel op het onoverdekte deel van het terras het dichtst bij de weg, trotseerde wel de zon.

Achter het terras ligt een grasveld met bezienswaardigheden. Een moestuin waar de keuken de ‘eigen’ gezonde kost vandaan haalt. Een paal met bewoond ooievaarsnest. Een slanke eikenboom die waakt over een mini-hunebedje, hier ruim na afloop van de prehistorie opgestapeld. Drie hangmatten, waar in de volle zon niet ‘actief’ gebruik van gemaakt werd. Van de ronde tafel hier even voor wél: een mooi stekkie dat mensen dichter tot elkaar brengt.

Kalm en correct
De jonge kelners stonden in voor een kalme, correcte bediening, vriendelijk en vlot. Veel stáán deden ze echter niet: ze liepen zich juist het vuur uit de sloffen bij het serveren van alle gangen en gangetjes van wat niet voor niets als walking diner was aangekondigd. ‘Helaas’ was het te veel om op te noemen; wie er niet bij was heeft eenvoudigweg heel veel pech gehad.

Niet iedereen was al eens eerder op deze locatie geweest. “Wat is het hier mooi eigenlijk!” en “Volgens mij is iedereen onder de indruk van hoe lekker zitten het hier is.” En als je eenmaal lekker zit… de formule van snel opeenvolgende gerechtjes bracht met zich mee dat de gasten iets honkvaster waren dan doorgaans het geval is. “Wel leuk dat de gesprekken wat langer duren,” bespiegelde Janny tegen het eind, “we konden echt de diepte in.” Gasten met minder zitvlees was het uiteraard niet verboden om van tafel te switchen, wat ook gewoon gebeurde.

Oproep: kom met ideeën
“We zijn bezig het programma voor het nieuwe seizoen samen te stellen. Wie daarvoor nog tips of ideeën heeft, geef ze vooral door!” zo luidde Erwins oproep.
Aan verschillende tafels werd alvast druk meegedacht. De ideeën liepen uiteen van buitengewoon ongeschikt voor publicatie tot serieuze opties. Suggesties in die laatste categorie zijn komende week van harte welkom, liet Erwin weten. Hij kondigde meteen aan dat de seizoensopening voor woensdag 11 september gepland staat. Bijzonderheden volgen zodra er meer bekend is.

De beoogde eindtijd werd in Havelte met een halfuurtje overschreden en toch ging iedereen dik voor het donker naar huis. Als de zomer net is begonnen kan dat gewoon.

Johan Debbenhof
donderdag 27 juni 2024