“Laat de minister van Financiën het geld voor stikstofbeleid direct op de rekening van de provincies storten. Dan kunnen die aan de slag.” Voor het Prinsjesdagontbijt hadden BC Meppel en ICC-Parkmanagement in de foyer van Ogterop Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) gecharterd. Zij boog zich met de zaal over de miljoenennota en de politieke actualiteit.

Agnes (1973) is deze maand precies tien jaar Kamerlid. Zij is onder meer commissievoorzitter Economische Zaken en Klimaat. “De provincies moeten dit beleid uitvoeren. Zij hebben ook de ruimte om te bepalen hoe zij stikstof gaan reduceren. Van het stikstoffonds (bijna 25 miljard) ligt ruim 500 miljoen euro voor de provincies klaar. Maar zolang dat geld niet loskomt, kunnen provincies geen echte stappen zetten.” Financiën moet minder star zijn met doelmatigheid en verantwoording, vindt zij. “Als Den Haag van iedere cent precies wil weten of er wel zo veel mogelijk stikstof mee wordt gereduceerd, komen we er niet.”
Het Kamerlid is eenvoudig te benaderen met vragen en suggesties. “Zéker voor de mensen in Drenthe wil ik er zijn”, lachte ze. “Stuur me dus gewoon een mail.”

Tegengehouden
ICC-parkmanager Marieke Navarro leidde het gesprek. Vanuit de zaal kwamen vragen over thema’s als vertrouwen in de politiek, de koopkracht, (Gronings) gas en verduurzaming. Erik Posthumus (Smeets bouwmanagement en advies) deed zelfs een concreet beleidsvoorstel: “Werkgevers worden nu tegengehouden om mee te doen aan duurzaamheidsinvesteringen van medewerkers. De fiscus ziet zo’n inspanning als loon. Daardoor ontstaat voor zowel het bedrijf als de medewerker een nadeel. Maak er een voordeel van, bijvoorbeeld met een vrijstelling van werkgeverslasten en een fiscale faciliteit voor werknemers. Het werkt bottom-up en draagt bij aan bewustwording.” Het idee kon zichtbaar rekenen op interesse. Erik: “Je krijgt van mij een mailtje.”

Ongelooflijke kansen
Ook woningbouw en werkgelegenheid kwamen aan de orde. Meppel zal rond 2040 vijftigduizend inwoners tellen. Dat betekent acht- tot tienduizend extra woningen. Samen met de nationale ambitie om binnen dertig jaar circulair te zijn, biedt dit volgens Agnes Mulder ongelooflijke kansen. Meer autonomie, reshoren (hier doen wat je hier kunt doen, red.); grondstoffen zijn een groot onderdeel van de maakindustrie. De combinatie wonen en werken zal het voor gezinnen aantrekkelijk maken om zich hier te vestigen. “Je zou toch wel gek zijn om niet in Drenthe te willen wonen?”

Johan Debbenhof
23 september 2022