Sinterklaas is nog maar koud in het land en dan al BC Kérstcooking? Jazeker, en met reden: inspiratie voor de kerstmaaltijd kun je niet vroeg genoeg opdoen. Hiervoor waren we op deze dinsdag te gast in het Drenthe College.

 Onder supervisie van Maaike (Maaike’s Kitchen), geassisteerd door leerlingen van de koksopleiding,  gingen we aan de slag in vijf groepen. Elk groepje concentreerde zich op één gang. De recepten werden zorgvuldig gelezen en opgevolgd. Verkeerd uitgepakte mengsels of ongewenste chemische reacties bleven dit keer achterwege. Misschien had Menno een aandeel in dit succes, die rondwandelend tussen zijn eigen en andere groepjes, gul strooide met spontane adviezen.

Smakelijke taal
Na het productiegedeelte van de workshop namen we voor het consumptiegedeelte plaats in de restaurantruimte. Van amuse tot dessert serveerden de vijf groepen een voor een hun creaties uit. Bij aanvang van de volgende gang zette vinoloog Arnold in smakelijke taal en toch kort uiteen wat passende wijnen waren en waarom. De Neropasso, aangeprezen als ‘de perfecte kerstwijn’, zorgde op de tong voor een verrassende uitbundigheid.

Mafste dingen
Aan tafel wisselden persoonlijke en zakelijke onderwerpen elkaar af. Behoorlijk serieuze maar ook de mafste dingen kwamen ter sprake. Aan de vooravond van de verkiezingen kwam ook de landspolitiek op tafel, maar zonder de eetlust of het humeur te bederven. Op de achterste bank werden wilde plannen geopperd om met de Businessclub naar een skioord te gaan.
Tegen tienen liep de culinaire ontdekkingsreis ten einde.

De vijf gangen waren:

  1. Knoflookbrioche met gerookte paprikamayonaise en piment de padron (amuse)
  2. Vietnamese zalmtartaar met groene kruiden in gefrituurde wonton
  3. Spitskool café de Paris
  4. Melanzane a la parmigiana met krokante parmaham
  5. Pavlova met kardamon, room en cranberrycurd.

De recepten kun je hier downloaden.

Johan Debbenhof
dinsdag 21 november 2023