Het achterste deel van het café was rond half vijf gevuld voor de halfjaarlijkse BC pubquiz. Quizmaster Bart – in de woorden van Menno ‘onze eigen Ron Brandstichter’ – kwam nog net boven de gezelligheid uit.

Dieren hadden een opvallend aandeel in de vragenreeks. Variërend van het zwaarste dier ter wereld (blauwe vinvis) tot de naam van Pippi’s paard (Witje). Wie drie weken terug de trip naar Emmen had bijgewoond en goed opgelet, had een aanmerkelijk voordeel.
Voor de biologie is niet iedereen in de wieg gelegd. Volgens team Birdies is de sterkste spier in het menselijk lichaam ‘de grote rugspier’. Dit moest de tong zijn. Diezelfde Birdies meenden dat de giraf een zwart-blauwe tong heeft ‘om makkelijk te zien waar je likt’. De oppasser bij Wildlands had nog zo gezegd dat de donkere lap de beste bescherming biedt tegen de zon …

Fobieën
De traditionele fobieënvraag maakte de meest creatieve antwoorden los. ’Ofidiofobie’ zou de angst voor menstruatie zijn, de angst om leven begraven te worden, de angst om een ei te eten óf de angst voor de notaris. Terwijl ofidiofobie natuurlijk de angst voor slangen is!
Andere thema’s waren sport, geografie, Meppelkunde en entertainment. Hier zaten een of twee weggevertjes bij, maar het leeuwendeel werd ervaren als pittig tot onmogelijk.

Team Modaal had van de veertig vragen slechts de helft + één goed. De concurrentie scoorde echter nog beroerder. Winnaar was daarom toch team Modaal, bestaande uit Eric, Menno, Herald en Gerwin. Zij gaan de agenda’s trekken voor een vierkoppige lunch, aangeboden door Herberg ’t Plein.

Johan Debbenhof
dinsdag 12 april 2022