Het eerste BC-evenement in 2024 is geheel volgens traditie de nieuwjaarsbijeenkomst. Bij aanvang vat de voorzitter het programma van de late middag in een notendopje samen: welkom, een toast op het nieuwe jaar en vier het feestje maar.

“Gewoon legaal”
In Proefsalon Kisjes hebben zich een kleine tachtig BC’ers verzameld. De meute vult de langgerekte ruimte voor driekwart. “Hier mag je gewoon legaal je eigen biertje tappen,” constateert Bart. “Elders word je daarvoor de tent uitgezet.” Deze middag zijn het Hennuelle en Alexander en hun crew die de dranken en hapjes van voor naar achter van links naar rechts brengen. In het gewoel is dat een kunst op zich.

Oud & Nieuw is de tijd voor reflectie, vandaar de vraag wat de aanwezigen het meest opvalt. “De warme ontvangst bij de deur doet veel”, stelt Janny. “Ik dacht meteen: dit wordt een mooi businessjaar.”
“Ik zie een gezellige, warme groep ondernemers, waar je gemakkelijk mee kunt praten en plezier hebben. Dat is toch wat je zoekt in een businessclub!” zegt Bart.
“Wat ik eigen is aan deze Businessclub is gunnen”, aldus Stephan. “Daarnaast zie ik hier steeds weer bevestigd dat samenwerken scoort.”

De atmosfeer is het best te beschrijven als uitgelaten. Aan de tafels en in het pad gonst het. Ook de gasten/introducés voelen zich trouwens onmiddellijk opgenomen. Er wordt veelvuldig gelachen, maar evengoed komen serieuze onderwerpen aan de orde, zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. In sommige gesprekken duikt het thema A.I. op, vergezeld van de vraag ‘Hoe ga ik meebewegen?’

Schoten
Aan één salontafel zitten drie mensen tegelijk en vlak na elkaar op drie verschillende schoten. De innige band die dankzij de BCM tussen de meest uiteenlopende individuen ontstaat, kan niet beter worden geïllustreerd.
Of dit een nieuw gebruik wordt, valt nog niet te zeggen. Andersom lijkt een oud nieuwjaarsgebruik wat aan slijtage onderhevig: er is dit jaar opvallend weinig animo voor wat voorheen ‘goede voornemens’ heette.
“Goede voornemens? Die zijn zó 2023.”
Maarten weet dit sentiment markant te verwoorden: “Heb je dáár een nieuw jaar voor nodig? Waarom? Dat kan ook prima op 1 juli. Wat? Elke dag! Bovendien zijn ze zelden realistisch. En na een maand of twee ben je ze weer vergeten, als het niet eerder is.”
“Zeker als je ze toch niet nakomt”, vult Sarina aan, die nu al een gooi doet naar het BC Meppel-Tegeltje van het Jaar: “Waarom zou je jezelf kwellen als je gewoon kunt genieten?”

Heel anders
Hoe zit dat dan met goede bedrijfsvoornemens? “Dat zijn doelen. Da’s iets heel anders”, meent Maarten. Goede doelen in plaats van goede voornemens dus? “Hmm, goede doelstellingen dan maar.” De cameraman-regisseur is voornemens om ‘opbouwend naar het nieuwe jaar te kijken’…

Johan Debbenhof
maandag 8 januari 2024