MEPPEL – Op de derde vrijdag van september hadden zich in de foyer van Ogterop in alle vroegte een dikke zestig ondernemende ontbijters verzameld. Het Prinsjesdagontbijt van BC Meppel en ICC-Parkmanagement met sprekers die dichtbij het Haagse vuur zitten, wordt sinds begin deze eeuw jaarlijks gehouden. Hans Biesheuvel paste met zijn kantoor op honderd meter van het Binnenhof uitstekend in die traditie. Hij gaf zijn visie op de miljoenennota en op de Haagse werkelijkheid.

“Rutte IV was een moetje”, aldus Hans Biesheuvel (1965) van ondernemersorganisatie ONL Ondernemend Nederland. “Na Rutte III zag niemand het meer echt zitten. Koolmees en Remkes hadden echter gezegd: ‘Een akkoord of de slachtbank’. Het kabinet heeft vooral niét geregeerd maar wel de geldkraan opengezet. Het laat Nederland achter met een gigantisch begrotingstekort. Een hypotheek op de toekomst.”

Dubbelop
Hij gaf aan zich zorgen te maken over ‘een paar nare dingen voor het bedrijfsleven’. Er volgde een opsomming, waaronder de verschraling van de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). “Nog meer zorgen maak ik me over de verhoging van het minimumloon, en dan vooral de koppeling met aan de uitkeringen, inclusief de AOW. Die werkt door in de premies en in de sociale lasten. Vier miljard extra. De dekking wordt gevonden bij de bedrijven. Dat is dus dubbelop: hogere loonkosten plus hogere belastingen. Ik hoop dat u toch een beetje een gezellige ochtend heeft.”
Aan het gelach te horen, zat dat wel goed.

Aanjager
De toegankelijkheid van financiering voor het mkb moet veel gemakkelijker, stelde hij. “Laat dat de laatste daad van minister Adriaansens zijn: een aanjager van mkb-financiering benoemen. Zo’n aanjager kan partijen die zich bezighouden met financiering bij elkaar brengen. Én kan dit onderwerp op de agenda houden.”

MKBeter
Nederland heeft behoefte aan ideeën die de verdienkracht bevorderen, stelde de spreker. “Ondernemers zitten boordevol ideeën. Die hebben wij als ONL opgehaald. Ik hoop dat de politiek ernaar luistert. Op 25 oktober presenteren we een bundel met ideeën die ons zijn door bedrijven aangereikt. De titel: Van A tot MKBeter. Goed onderbouwd, politiek neutraal én doorberekend. Mijn advies: doe er een nietje door en je hebt een regeerakkoord.”

Terwijl Hans Biesheuvel alweer op weg was naar zijn volgende stop bij Frits Wester (RTL4), werden de aangereikte thema’s aan de tafels geestdriftig na-beschouwd. Door het vroege tijdstip was de nazit ditmaal korter dan anders: er moest weer geld worden verdiend.

Johan Debbenhof
22 september 2023