MEPPEL – In De Samenstroom-kerk aan de Groenmarkt stroomden op deze zachte donderdagavond in oktober ondernemers uit Meppel en Nijeveen op z’n allermooist samen. Welkom op het Ondernemersgala 2023.

Een feest van en voor wat burgemeester Korteland ‘de veroorzakers van de welvaart’ noemde. Hier wordt ook de vrijheid die we hier genieten gevierd, in het besef van het contrast met wat mensen elkaar elders op deze aardbol aandoen. Zowel de burgemeester als presentator Peter van Marle benoemden dit bij aanvang.

Ongehoorzaamheid
Het Ondernemersgala is een samenwerking tussen Businessclub Meppel, ICC-Parkmanagement, Meppeler Handelsvereniging, Ondernemend Nijeveen, ZP Meppel en de gemeente. Daarmee past het mooi in het straatje van gastspreker Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland), die pleitte voor een goede samenwerking tussen ondernemers en ‘de overheid die het dichtstbij is’. Hiervoor zijn in zijn ogen ‘een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid en een beetje bestuurlijke ongehoorzaamheid’ nodig.

Peter van den Berg (Pandriks) en Herwin Lokken (MEProductions) werden benoemd tot ambassadeurs van Meppel. De Jonge-Ondernemersprijs 2023 ging naar Victor van Saltbommel (26) van Huberts’ Food. Zijn ambitie is om met verantwoord eiwitrijk ijs de wereld te veroveren zoals Pandriks dat met brood heeft gedaan.

Voor de titel Ondernemer van het Jaar hadden de organiserende ondernemersorganisaties elk een kandidaat aangedragen. Het thema van het event was ‘Ondernemen vanuit je hart’. En inderdaad hadden de bezoekers in de bedrijfsvideo’s van de genomineerden online al in ruime mate kennisgemaakt met passie…

Winnaars
Winnaars werden Sonja en Willem Steenbergen van Echte Bakker Steenbergen. De belangrijkste punten uit de jurybeoordeling waren het nauwgezette vakmanschap van twee-eenheid Willem-Sonja (bakkerij-winkel), hun ‘frisse kijk op personeelsmanagement’ met de intensieve persoonlijke begeleiding van jonge mensen, de grote lokale en maatschappelijke betrokkenheid, het tegengaan van voedselverspilling en aandacht voor andere aspecten van duurzaamheid.
Tot slot wordt het ondernemerspaar gekenmerkt door wat de jury ‘winnaarsmentaliteit’ noemt: “In de tests van het Bakkersgilde staan ze steevast bij de eerste vijf van het land, maar ze wíllen naar die eerste plaats.”
Die hadden ze deze avond op dit eervolle podium in ieder geval te pakken. De erkenning werd met blijde ontroering verwelkomd.

Het laatste uur maakte de volumeknop een einde aan het mondeling netwerken. Er kon wel worden gedanst en dat gebeurde dan ook tot even na middernacht.

Johan Debbenhof
12 oktober 2023