Bij 22 adressen werden maandag papieren zakken met ingrediënten afgeleverd voor 63 eters. BC Cooking online begon dinsdag om 18.00 uur. “We hadden al een hele maand uitgekeken naar dit etentje”, vertelt Henriëtte (Banketbakkerij Nijstad). “Toen Erwin vandaag terugkwam uit de bakkerij rond kwart over vier begon hij meteen met de mise en place.”

“Sanne en Anouk, die beiden in de horeca werken, konden het niet laten om de tafel uitgebreid te dekken.” De foto’s en filmpjes uit ‘restaurant Teunissen’ in De Wijk die op het scherm verschenen, waren inderdaad indrukwekkend.
“In de tussentijd is de helft van de tafelgasten nog even naar de kapper geweest om hun corona-kapsel te laten verwijderen.” (Hopelijk niet geheel, anders wordt de gelijkenis met pa te groot, JD). “Om half acht begonnen we met de lauwwarme zalm met asperge en balsamico-dressing, gevolgd door het hoofdgerecht met Thaise curry met kip en groente. We sloten af met het dessert in de vorm van hangop met rood fruit. En dit alles met bijpassende wijnen.”

Currysap
Er was in een andere keuken trouwens iemand die de geleisuiker (60 g) in de hangop had verwerkt en de vanillesuiker (één theelepel) in de fruit-‘gelei’. Bij een bestuurslid dreigde de currysaus currysap te worden.
“Het gaat nog wel pittig snel moet ik eerlijk zeggen”, chatte Anna. Netwerken heet niet voor niets netwerken. Marco moest denken aan Ren je rot. Menno noemde het Champions League koken: “Het was heel leuk, maar zonder vrouw kansloos ha ha.” Hij won er de Dolle Mina-prijs van de avond mee. Alhoewel … “Rob de Jong is vooral wijn aan het drinken. Dinette doet al het zware werk ;-)”, berichtte Liesbeth. Het bewijs werd geleverd dankzij een zeer compromitterende foto. De leukste inzending wordt trouwens beloond – hierover spoedig meer.

Debbie (Werkplan uitzendbureau) karakteriseert de avond als ‘intensief’ en ‘chaotisch hilarisch’. “De kok ging veel sneller dan wij, we zijn gesloopt!” De snelheid van chef-kok Ger Sprenkeler werd gelukkig af en toe geremd door gelegenheids-assistent Robert Jan van Setten, gastheer en wijnopperhoofd bij Ludiek, die zich in 2020 Sommelier van het Noorden mag noemen.

Gekkenhuis
Op een foto van Debbie piept door haar charme enige wanhoop heen. “Heb ik chaotisch al genoemd? De troep ook? Gekkenhuis hier … Nu gesloopt op de bank”, verklaart ze een uur na de maaltijd. “Oh nee … opruimen! Met liefde en passie bereid, maar de volgende keer kóm ik eten. Ik laat dit maar aan de professionals over.”

“Een avond die in sneltreinvaart voorbijging”, aldus Ilse (Interstage). Zo snel dat de dochter (11) en zoon (13) op een gegeven moment wel afhaakten. “Ik was blij dat ik een collega had uitgenodigd om te helpen.”
De avond leerde dat men de eetbereidheid van kinderen niet moet onderschatten. Ilse: “We hebben allemaal onze borden compleet leeggegeten. Wat me verbaasde met de asperges en de iets pittige curry. Zelf meedoen met eten koken helpt kinderen mee bij het nuttigen van de maaltijd. Complimenten voor deze fijne corona-BC-cooking-oplossing! Volgende week weer?”

Deze kook- en eetavond is sinds maart het derde online evenement. BC Meppel blijft actief door oude tradities op een nieuwe manier in te vullen. Ook ontstaat er soms een compleet nieuwe dynamiek. “Jij kwam langs in de chat bij de Businessboost. Kun je voor mij …” BC Meppel wil in alle omstandigheden zorgen voor plezier, ontmoetingen en warme relaties.

Johan Debbenhof
12 mei 2020