MEPPEL – De Businessclub ging de laatste namiddag van januari padellen bij Bij Jans & Racketcentrum Meppel op Sportpark Koedijkslanden. Voor sommigen was dit de eerste kennismaking, anderen verschenen in hun eigen padelpak.

Gilijan bijvoorbeeld. Hij komt binnenwandelen met de nodige ervaring en een fraai eigen racket. Cruciaal bij het spelletje is in zijn ogen geduld: niet te snel willen scoren, anders krijg je ’m zelf om je oren.
Padel is een attractieve mengvorm van tennis en squash, een dikke halve eeuw geleden in Mexico al bedacht. De populariteit heeft vooral de laatste vijf jaar een grote vlucht genomen. In Nederland zien we het aantal banen en locaties exponentieel groeien.

Nog de grootste van het land
Harold en Ruerdtsje Jans runnen hun bedrijf sinds oktober 2021. Bij Jans is elke dag geopend van ’s morgens acht tot middernacht. Harold: “Dit is nu het grootste padelcentrum van Nederland. Nóg, moet ik zeggen, want ergens komt er ongetwijfeld eentje die Meppel gaat overtreffen.”
Hij legt de regels uit en loopt coachend rond, net als bedrijfsleider Stefan. Af en toe roept hij de deelnemers bij elkaar om ze technisch en tactisch bij te schaven. De pakweg vijftig actieve deelnemers zijn verdeeld in de categorieën ‘ongeoefend’ en ‘gevorderd’. Een handjevol BC’ers ziet af van deelname, maar zij willen het feestje wel meemaken.

Minder wild
Het dubbelspel biedt de meeste uitdaging en de grootste gein. Daarbij zijn de onbedoelde schijnbewegingen niet van de lucht. “Mijn racket is te kort”, constateert Sonja. Dit klopt echter niet. Padelrackets hebben namelijk hun eigen vorm en kenmerken. De bal oogt als een tennisbal, maar is ietsjes kleiner en stuitert minder wild.

“Het leuke van padellen is dat je het snel kunt leren”, zegt Elize. In haar geval is dat gelukt, en hoe. Zij combineert souplesse met veel variatie in haar slag. Het liefst raakt ze de bal hoog op het racket om hem genadeloos laag over het net te sturen. “Nasty”, aldus Arjan na weer een verloren potje. “Ze ziet er vriendelijk en vrolijk uit, maar ondertussen…”

Hand in hand
Fanatisme en sportiviteit gaan hand in hand: wedstrijden worden steevast besloten met high fives boven het net.
Dan is de padeltijd ten einde; het stamppotbuffet van Lantinga staat klaar.
“Aha, nu het onderdeel waar we goed in zijn!” roept iemand.
Ter afsluiting van het sportieve gedeelte brengt Harold het concept Business Padel Meppel onder de aandacht: op de woensdagochtenden vanaf zeven uur negentig minuten begeleid spelen, gevolgd door een uitgebreid ontbijt. Het klinkt inderdaad als een goed begin van de dag.

Johan Debbenhof
woensdag 31 januari 2024