Een toertocht op vier wielen met een wedstrijdelement door een prachtig gebied in Noord-Overijssel, weg van de snelweg. Weer zo’n ongedwongen attractief evenement waarmee BC Meppel uitpakt.

Op de site was de term ‘rally’ al vervangen door ‘auto-puzzeltoertocht’. ‘Rally’ zou bij sommigen misverstanden kunnen oproepen. Niet voor niets eindigde de aankondiging met: “PS Verkeersregels dienen in acht genomen te worden. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade.” Vlak voor vertrek bond de voorzitter dit een ieder nogmaals op het hart. “Het gaat dus níet om de snelheid.”

Heel goed opletten
Tussen halfvier en vier hadden de deelnemers zich binnen bij Noordhuis aan de Industrieweg verzameld. Na een kopje koffie en een petitfour vertrokken twee- en driekoppige teams een voor een vanaf de parkeerplaatsen rondom het pand met onbekende bestemming.
Om die bestemming te bereiken moest je vooral heel goed opletten, iets wat in het verkeer natuurlijk altijd verstandig is. De juiste route dus. Én de juiste antwoorden op vragen over wat je onderweg zoal tegenkwam.
“We reden meteen verkeerd”, zegt Dennis van Team Countus. De vraag is echter in hoeverre je hier van ‘verkeerd’ kunt spreken. Dennis: “Je moet ook genieten van de omgeving. Dat vergéten de mensen…”
En uiteindelijk bereikte iedereen de bestemming gewoon, dus in plaats van ‘verkeerd’ reed men hoogstens een stukkie om. Sommigen trof je op de meest verdachte plekken aan. Zo werd een niet nader te noemen duo betrapt bij snackbar d’Olde Smidse in Giethoorn.

Rauwe kreten
Het kan er bij competities op het parcours soms heftig aan toe gaan. Ook nu gebeurde er weer van alles in de cockpits, maar niemand maakte het zo bont als Team Roan. “Het begon al op de Industrieweg”, vertelt Ilona. Zij was het niet altijd eens met de andere kapitein op het schip. Andersom gold dat eveneens, verzekert André. Rauwe kreten en verwensingen waren niet van de lucht. De dynamiek leidde meermaals tot een abrupte chauffeurswissel. “Als jij denkt dat je het beter weet…!” Hier zijn voor zover bekend geen beelden van.
De dreigende scheiding was afgewend enige minuten nadat het koppel de voordeur binnenkwam. Bij het betreden van het etablissement was de toestand nog kritiek geweest. Maar eenmaal aan tafel hadden ze, aangemoedigd door hun disgenoten, de grootste gein. Zo zie je wat de Businessclub allemaal vermag als het om verbinden gaat.

Naartoe gepuzzeld
Bij het restaurant aan de Lichtmis stuurden rond het vallen de avond twintig teamwagens het terrein op, precies evenveel als ’s middags uit Meppel waren vertrokken. Dit bleek dus de bestemming te zijn waar iedereen zich naartoe gepuzzeld had. Hier werden de deelnemers culinair aangenaam verrast. Infinity combineert digitaal bestellen met een puur menselijke bediening, vlot en soepel. Dat digitaal bestellen vergde nog wat oefening. Na twee rondjes hadden de meesten de finesses wel in de vingers. Ontwikkelen is dan ook een van de drie BC-pijlers.

Instinkers
De vragen tijdens de rit waren leerzaam, althans de antwoorden. Er zaten de nodige instinkers bij, waar velen dan ook inderdaad instonken. Maar niet iedereen. De teams Beetle Love, Countus, Jan-Peter/Herald en Wilko/Mart bijvoorbeeld niet. Zij scoorden elk 9,5 van de tien punten. Twee teams hadden zelfs alle vragen goed. Winnaar werd Team Nieck/Gerwin/Ilse.  “Gerwin en ik reden om en om”, verklaart Nieck. “Dat móest ook wel in een Audi e-tron GT… hahaha. Ilse was de navigator. Daarbij gaf ze steeds aan wat we de komende vier kilometer moesten zien. Alle drie hielden we er dan scherp het oog in.”

Twee prijzen
Zij kaapten de eerste prijs nét voor de wielen van Team Volvo weg. Ook zij scoorden ook een 10, maar hadden er twee kilometer meer over gedaan. Die twee extra kilometers werden veroorzaakt door één ‘omweggetje’, waar een klein stukje zandpad aan te pas kwam. “Op dat moment zijn we gekeerd”, vertelt Hans van Volvo Nieuwenhuijse. “Een prachtige route trouwens, met vele plekken die ook voor veel mensen uit de wijde regio zoals ikzelf, onbekend zijn.” Hans en Ben vormden een tweekoppig team. Nieck hierover: “Wauw, met z’n tweeën? Nou, geef hun de eer dan maar!”
Een tweede prijs was er voor de equipe met het kleinste aantal kilometers, te weten Team Autohopper. William en Chantal beperkten de afstand tot  78 km. De vijf winnaars gaan samen lunchen bij De Wheem. Een eervolle vermelding gaat uit naar Annet van Team Campingkever, die naar verluidt de lastigste bijrijder had.

NB
Een nieuwe lente, een nieuwe pubquiz. Donderdag 21 maart. Doe ook mee en geef je hier op.

Johan Debbenhof
woensdag 6 maart 2024