Verzamelplaats voor de 2022-editie van de BC Wijn- en Spijsroute was het Prinsenplein. Daar wordt het pand dat 92 jaar kapsalon Schurink/Erwie, verbouwd tot Proefsalon Kisjes.

“Er zijn mensen die spontaan binnenlopen om te komen kijken”, zegt Alexander Kisjes. “Soms vertellen ze dan een persoonlijk verhaal of een mooie herinnering. Zoals een man van 94 die zijn vriendinnetje met wie hij later zou trouwen, in déze portiek voor het eerst had gekust.”

De geschiedenis wil Alexander in de toekomst laten terugkomen. Het glas-in-lood dat jaren lang aan het zicht onttrokken is geweest, komt nu weer tevoorschijn en wordt in ere hersteld. Ook een paar veelzeggende elementen uit de kapsalon gaan we terugzien. De proefsalon krijgt een Frans mediterraan uiterlijk. Er is (zit)plaats voor tachtig gasten. Aan de straatzijde komt een klein en achter een groot terras.

Tapwand
Er komt een tapwand waar gasten met een ‘tapkaart’ uit een reuze-assortiment zelf naar believen bieren en wijnen kunnen proeven. Deze formule met als voorbeeld ’t Taphuys in Arnhem, is in Meppel en wijde omgeving volkomen nieuw. Bij het project zijn overwegend bedrijven uit Meppel en Nijeveen betrokken. Voor de binnenkant tekent Kortekaas Interieurs, een contact dat via BC Meppel is gelegd. “Arno en ik stonden bij de Masked Singer-activiteit allebei in zo’n pak te zweten”, verklaart Alexander. “Later aan tafel kwamen we aan de praat…”

BC Meppel had trouwens ongemerkt een primeur: vijf maanden voor de beoogde opening van Proefsalon Kisjes (1 april 2023), onthaalde Alexander in zijn Pino-blauwe trui de meer dan zestig proevers namelijk op een glas bubbels van de Salentein Brut.

Wisselen
Vanaf de startlocatie wandelde het gezelschap in drie groepen naar de restaurants. Sukade, De Beren en De Wheem serveerden elk een voor-, hoofd- en nagerecht. Tussen de gangen door wisselden de groepen van locatie.
Drie maal drie is negen, dus er waren veel te veel heerlijkheden om op te noemen. Bij de spijzen zaten ware kunststukjes, zoals de ‘terra potta’ (bij De Beren): laagjes lekkernijen in en rondom een klein ‘bloempotje’ dat ook nog eens eetbaar bleek, en goed ook.

Telkens nieuw
Op elke locatie kregen de deelnemers telkens te maken met nieuwe disgenoten uit de eigen groep, dus steeds andere gesprekken. Daarbij werd veel – soms onbedaarlijk – gelachen. Tegelijk voelen ondernemers zich ook veilig genoeg om ook delicatere kwesties aan te snijden: “Dit heb ik nog nooit eerder gedeeld. En nu durf ik het gewoon te zeggen! Hè, ik merk dat dit goed voelt.”

Voor het laatste uur kwam iedereen bij De Beren weer bij elkaar. Een aantal fijnproevers knoopte er bij Herberg ’t Plein zelfs nog een verlenging aan vast, die tot na middernacht duurde.

Johan en Annerieke Debbenhof
woensdag 16 november 2022